Det handlar inte om omsorg om de som spelar. Det handlar om att de vill stoppa ett annat partis intäkter.

Lagom till första maj bestämde sig regeringen och Sverigedemokraterna för att leverera en rejäl smocka mot Socialdemokraterna. En utredning ska tillsättas för att stoppa det största partiet från att få intäkter från sina lotterier.

”Det här handlar om att partifinansieringen ska bli mer transparent”, sade Wykmans pressekreterare Victoria Ericsson i en skriftlig kommentar till TT.

De måste skämta. Det handlar helt uppenbart inte om den saken. Socialdemokraterna har hela tiden varit helt öppna med att de får en del av sina pengar från lotteriverksamhet. Och finns det några tveksamheter där är det väl bara att lagstifta om just detta: ökad transparens.

Vad det handlar om är att de andra partierna inte har ett lika framgångsrikt lotteri. Och då vill de stoppa S från att ha det. Lagstiftningsvägen.

Läs det igen. Sakta. Regeringen och SD vill lagstifta för att Socialdemokraterna ska bli av med en av sina stora intäkter.

Ett parti är en förening. En del av det civila samhället

Att detta över huvud taget kan få något gensvar hänger rimligen på att det i vissa borgerliga kretsar finns ett djupt liggande hat mot det största partiet. Ett hat så genomgripande att de tappar sina demokratiska reflexer när det kommer förslag av den här typen. För ett parti är inte en del av staten. Det är inte en myndighet eller en offentlig institution som kan inordnas på samma sätt som en sådan.
Ett parti är en förening. En del av det civila samhället.

När jag växte upp brukade flera partier sälja lotter på stan för att få ihop pengar till sin lokala partiverksamhet. De som köpte lotter kunde vinna ett halvt kilo kaffe eller ett presentkort på någon av stadens butiker. I dag, på första maj, kommer det säljas massor av liknande lotter runtom i landet. På samma sätt som det säljs lotter i fotbollsföreningar, scoutklubbar och andra delar av föreningslivet.

Men för ett parti ska detta alltså inte vara tillåtet? Ja, jag inser att de miljoner S drar in på sina lotterier är på en helt annan nivå än lotterisnurran på första maj i Flen. Men på vilket sätt är principen annorlunda? Jag kan faktiskt inte se det.

Tvärtom gör ju lotterierna att S inte är beroende av skattepengar för att bedriva sin verksamhet. Det inte heller Centerpartiet, som får stora intäkter från avkastningen på pengarna de fick när de sålde sina tidningar för några år sedan.

Men de partier som är mer beroende av skattemedel vill nu alltså att ytterligare ett parti ska vara det.

En annan förklaring som ges är att människor hamnat hos Kronofogden efter krav från S-lotteriet. Det var ett antal sådana avslöjanden för några år sedan, varpå dessa lotterier ändrade i sina rutiner för att förhindra det.

Det är ett moraliskt viktigt argument. Det ställer stora krav på det parti som vill driva lotterier. Det är också rimligt att argumentera för linjen att partier inte bör bedriva lotteriverksamhet. Men det är något helt annat än att flagga för att stoppa det lagstiftningsvägen.

Om det verkligen vore av omsorg om de som fastnar i spelmissbruk eller inte kan betala för sina lotter, då borde regeringen väl rimligen ge sig på hela spelmarknaden? Jag kan garantera att kasinospel på nätet och en rad andra spelformer är ett långt mycket större problem.

Men det bryr sig inte regeringen och Sverigedemokraterna om. För det är inte spelmissbruket de vill komma åt, utan Socialdemokraterna. Detta bevisas väl inte minst av att Moderaterna drog igång ett eget lotteri för några år sedan. Men inte så framgångsrikt.

För att göra det hela tydligt lade Sverigedemokraterna strax efter att nyheter om utredningen släppts ut en bild i sociala medier med budskapet “Stoppa sosseriet”.

Detta är ett demokratiskt övertramp.