Bild: stock.xchng

Det handlar om saker som mat och kläderna på kroppen. Tandläkarbesök är en sällsynt lyx och semesterresor en omöjlighet. Alla har inte rätt till lika bra start i livet. En del ensamföräldrar är så fattiga att de måste ta emot matpaket från kyrkan och välgörenhetsorganisationer. En tjänsteman på Försäkringskassan säger till DN (ej på nätet) att de ser att "allt fler hushåll med en inkomst och flera munnar att mätta har det knapert". Det är lika allvarligt som det låter. 30 procent av ensamstående hushåll med barn hade "låg ekonomisk standard" under 2009, enligt samma artikel.

När regeringen nu "satsar" på barnfamiljer gör den det genom att höja flerbarnstillägget. 50 kronor mer i månaden för andra barnet, 100 kronor mer för tredje och så vidare. En felsatsning enligt Makalösa föräldrars generalsekreterare Helene Sigfridsson: "För de som har det bra spelar de där 50 kronorna ingen roll. För den som har det tufft, blir det nästan ett hån."

Ensamföräldrar är som grupp sårbara. Under den förra ekonomiska krisen under 1990-talet fick ensamföräldrar känna av försämringarna. Över 60 procent av ensamföräldrarna bor i hyreslägenheter och en majoritet av dem som får bostadsbidrag är ensamföräldrar enligt Boverket. Taket för högsta inkomst för bostadsbidraget har inte höjts sedan 1997 samtidigt som boendet har blivit dyrare och hyreslägenheterna färre. Samma sak är det med underhållsstödet. På 16 år har det höjts en enda gång och då på 100 kronor.

De socialdemokratiska regeringarna blundade för när ensamföräldrar började halka efter. De brast i att utveckla en generell politik för att förbättra ekonomin för ensamföräldrar. Med den borgerliga regeringen har ensamföräldrars ekonomi försämrats alarmerande. En stor majoritet av ensamföräldrarna är kvinnor. Skattesänkningarna har främst gynnat högavlönade män men inte lågavlönade kvinnor. Sänkningen av a-kassan och försämringen av sjukpenning drabbar ensamföräldrar. Den gruppen påverkas mera än andra eftersom det är den enda inkomsten familjen har. Arbetslösheten är högre och sjukskrivningarna fler bland ensamföräldrar. Men när det är tal om familjepolitik är det främst kärnfamiljer med barn alliasen satsar på. De får mera i plånboken och drar stor nytta av rut- och rot-avdrag.

Det är inte för sent att rätta till gamla misstag. Återställandet av a-kassan och sjukförsäkringen är viktiga åtgärder som kommer att påverka många ensamföräldrars ekonomi. Höjning av underhållsstöd, barnbidrag och taket för bostadsbidrag lika så. Sverige är ett rikt land och de rödgröna har nu chansen att på allvar ta fram en sammanhållen politik så att många ensamstående och deras barn slipper leva i eller på gränsen till fattigdom.