McDonalds blåser systematiskt sin unga personal på övertidsersättning, fuskar med de anställdas tidlistor och tvingar dem ofta att jobba gratis. Det berättade “Dokument inifrån” i SVT i söndags.

Att unga utnyttjas på arbetsmarknaden är väl känt, inte minst inom restaurangbranschen där många arbetsgivare saknar kollektivavtal. Men det är chockerande att McDonalds, som är ett stort företag och ingen liten obskyr salladsbar, ägnar sig åt sådana skumraskmetoder. Särskilt upprörande med tanke på att företaget – tack vare högerregeringen – varje år tjänar 200 miljoner kronor i sänkta arbetsgivaravgifter för att anställa folk mellan 15 och 25 år.

Om det etablerade, statssubventionerade McDonalds bryter mot ingångna avtal, kan man ju lätt gissa hur mycket av Vilda Västern-villkor som gäller för anställda i mindre företag i krogbranschen. Ronald McDonald, clownen som symboliserar hamburgerkedjans fasad av social medkänsla med barn och ungdomar, borde skämmas. Men han är inte den ende clownen i sammanhanget.

Med en sällsynt känsla för tajming lanserade Centerns Ungdomsförbund häromdagen sin kampanj “Clownen”. Iförda gröna lösnäsor går Cuf:arna omkring på gator och torg och kräver sänkta ingångslöner för unga. Slagorden är “Fuck facket 4-ever” och “Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”.

Clownkampanjen synliggör mer än helgens dystra opinionssiffror för Centerpartiet den djupa kris som partiet befinner sig i. Förr var det ett parti med sociala ambitioner, som deltog i samhällsbygget, med en viktig udd mot storskalighet och ett hjärta för landsbygdens strävsamma människor. Numera bränner man av miljoner på intelligensfria lösnäsekampanjer, signerade någon reklambyrå vid Stureplan.

För den unga anställda på McDonalds är arbetsmarknaden inget skämt. Gröna lösnäsor räcker inte långt mot arbetsgivare som systematiskt stjäl delar av den lön man slitit hårt för. Det som hänt borde uppmuntra de unga att ta ansvar för sina och andras arbetsvillkor och bli fackligt aktiva. Men budskapet från clownerna från Cuf är i stället ett indirekt stöd till lönefuskarna på McDonalds – “knulla facket för all framtid”.

Cuf:s krav på lägre ingångslöner för unga löser inte heller några problem. Om arbetsgivarna ser att det blir billigare att anställa några 18-åringar framför ett par 30-åringar, kommer lönen för 30-åringarna på sikt att pressas neråt. Resultatet blir bara vidgade inkomstklyftor, ett allt mer sönderbrutet samhälle.

Den gamla Centern begrep sådant. Den nya Centern är mest ett stort skämt.