Bild: Johanna Jansson

Några mardrömsveckor väntar för Stureplanscentern. Inte nog med att FRA-lagen, med några konstiga kosmetiska förändringar, ska drivas igenom med Fredrick Federleys medverkan. Det numera regleringsfientliga Centerpartiet med sin marknadsliberale jordbruksminister Eskil Erlandsson kan också under Sveriges ordförandetid i EU tvingas att medverka till en återgång till en närmast sovjetisk planhushållning för EU:s mjölkbönder.

I en tid när EU:s dyra jordbrukssubventioner egentligen successivt ska avskaffas har Frankrikes och Tysklands jordbruksministrar kokat ihop ett förslag om att det mesta ska tillbaka till det gamla.

Beslutet om att avskaffa det så kallade kvotsystemet för att under fem år successivt fasa ut mjölksubventionerna ska nu rivas upp. Producenterna ska få nya miljarder euro i exportstöd och europeisk mjölk ska stödköpas för ytterligare ett antal miljarder. Detta har Frankrikes och Tysklands jordbruksministrar raggat upp stöd för hos 20 av 27 EU-länder.

Vad kunde Centerns jordbruksminister Eskil Erlandsson göra åt det, som ordförande och värd vid det extrainkallade ministermötet i Bryssel i går? Inte mycket. Som god marknadsliberal ogillade Erlandsson förslaget, men mumlade om att man kanske "tillfälligt" skulle öka stödköpen. Det imponerade dock inte.

För ännu en tid kan Sverige och en handfull andra länder, som vill ha bort de dyrbara jordbrukssubventionerna, kanske hålla emot. Men om Lissabonfördraget träder i kraft – och det kan ske inom några veckor, sedan Tjeckiens författningsdomstol tvingat presidenten Vaclav Klaus att säga ja – då fattar EU:s jordbruksministrar majoritetsbeslut. Den dagen blir Eskil Erlandsson överkörd. Den franska jordbruksministern har redan lovat de irländska mjölkbönderna ett majoritetsbeslut, bara de var med om att säga ja i folkomröstningen.

Om stora delar av EU:s jordbrukssubventioner återinförs med en svensk jordbruksminister som ordförande är det nära nog en katastrof för det Centerparti som har satsat på att ta 16 procent av väljarna i valet 2010. Inte ett öre till bilarbetarna, men miljarder i stödpengar till mjölkbönderna. Det hänger inte riktigt ihop.

Att mjölken blir dyrare är kanske ingen stor sak i trakterna kring Stureplan. Men vad ska Fredrick Federley säga till sina liberala vänner om de nya mjölksubventionerna? Inte kan han väl än en gång med gråten i halsen komma dragande med sin gamla mamma, hon som sa: "Väljarna har inte valt dig för att gå emot din övertygelse."