Någon borde tala om att vi har yttrandefrihet i det här landet. 

Som ett brev på posten kom det. Jimmie Åkessons krav att alla som öppet på gatorna i Sverige firat Hamas terrordåd borde utvisas.

– Då kan man vara i ett land där det är okej att bete sig så, säger han till nyhetssajten Omni.

Kanske borde man bara strunta i detta. Åkesson och hans partikamrater i SD tycks ha ett närmast oändligt behov av att kräva utvisningar av människor som trott att de funnit en fristad i Sverige.

När det gäller det osmakliga i att jubla när hundratals civila slaktas av terrorister så håller jag med Åkesson. Det är en vidrig sak att göra. På samma sätt som det vore vidrigt om människor nu gick ut på gatorna och jublade när israeliska motattacker dödar civila i Gaza.

Det är inte bara tillåtet att säga saker och manifestera åsikter när de överensstämmer med det Jimmie Åkesson tycker

Men hur skulle juridiken kring sådana utvisningar se ut? Hur mycket ska man jubla för att bli utvisad? Räcker det att vara på gatorna samtidigt som jublet? Och är det i så fall någon skillnad om man är född svensk eller född i ett annat land? Eller hur tänkte Åkesson att man skulle göra om Sven Svensson finns med i demonstrationerna? Ska även han utvisas till Iran (som är det enda land som jag kan tänka mig formellt skulle uppskatta en sådan manifestation).

Här uppskattas det ju tack och lov inte. Men i Sverige har vi yttrandefrihet. Det kanske kan vara på sin plats att någon talade om det för Åkesson. Och den gäller både när människor bränner Koranen, när extremhögern manifesterar utanför Bokmässan och förnekar förintelsen eller när människor med bakgrund i Mellanöstern går ut för att stötta blodiga övergrepp där.

Det är så yttrandefrihet fungerar. Det är inte bara tillåtet att säga saker och manifestera åsikter när de överensstämmer med det Jimmie Åkesson tycker.

Med en sådan grundhållning, jag försöker själv hålla mig till det så konsekvent det nu är möjligt, är det rimligt att säga att man inte bör jubla på gatorna över Hamas aktioner och på samma gång hävda människors rätt att göra det.

Som det brukar vara i sådana här frågor.