krönika Joe Biden fokuserar sin utrikespolitik på mänskliga rättigheter. Samtidigt vägrar han ta ställning mot länder som kränker dessa rättigheter, skriver Jehna Al-Moushahidi.

När Joe Biden klev på sin mandatperiod rådde det stora tvivel om hans kapacitet som ledare för den fria världen. Han gick till val på frågor som rör mänskliga rättigheter, tolerans och multilateralism. Stora och svåra frågor som kräver en tuff utrikespolitik. Samtidigt har många beslut fattats den senaste veckan som tydligt visar att mänskliga rättigheter inte är i fokus. Det humanitära tänkandet tar slut så fort det inte gynnar USA:s egna politik.

Biden gick till val med syfte att föra in mänskliga rättigheter och multilateralism i den absoluta kärnan av sin utrikespolitik. Han menade att USA bör leda ”not by the example of our power, but by the power of our example”. Att som stormakt vara en förkämpe och leda som exempel när det kommer till mänskliga rättigheter. En del menar att smekmånaden med mänskliga rättigheter är över för Biden med tanke på de senaste beslut som tagits – det är inte längre fokus på mänskliga rättigheter. Andra drar det så långt att de menar att politiken fortsätter på samma inhumana spår som Trump.

Den senaste veckan har Biden valt att införa sanktioner mot Ryssland, för deras inblandning i det amerikanska valet och utvisat ryska diplomater. Samtidigt har ett samarbete med Europa inletts kring cybersäkerhet och ett klimatavtal har slutits med Kina. Även om detta visar på en vilja att samarbeta med andra länder och stå upp för internationella principer såsom fria och rättvisa val, så är alla beslut gjorda med den amerikanska politiken i åtanke.  Detta syntes tydligt då det sattes ett slutdatum för att dra ut de amerikanska styrkorna från Afghanistan. Talibanerna förväntas ta över i landet och USA anser lämna landet till sitt öde. Anledningen till att dra tillbaka trupperna? Det är för många amerikaner som dör.

Trots att brott mot mänskligheten just nu pågår i Kina väljer Biden att samarbeta med dem.

Human Rights Watch, en av världens största människorättsorganisationer, har samtidigt anklagat Kina för att begå brott mot mänskligheten mot muslimska minoritetsgruppen i Xinjiangprovinsen. Trots detta väljer USA att samarbeta med Kina när det kommer till klimatfrågor. Även om det är bra att världens två största miljöbovar samarbetar och försöker ta sitt ansvar, så har Biden inte nämnt de brott som pågår i Kina mot uigurer. USA:s utrikesminister har fördömt det som pågår. Representanthuset har också uppmanat Biden att fördöma dessa brott. Aktivister och republikaner vill att Biden ska bojkotta vinter-OS som går av stapeln i februari nästa år i Beijing. Biden har själv inte sagt något om detta. Det räcker inte att vara tyst då man gått på val till att vara rösten för mänskliga rättigheter internationellt.

Biden vänder därför sin multilateralism som kappan efter vinden. När det kommer till frågor där USA påverkas – exempelvis cybersäkerhet så inleds större samarbeten och sanktioner införs. Där amerikaners liv står på spel, så väljer han att lämna en humanitär kontext och inleda samtal istället – något som kommer ha förödande konsekvenser. När muslimers liv står på spel i Kina så står samarbetet viktigare än mänskliga rättigheter. Det får honom att se bra ut från ett diplomatiskt perspektiv. Då blir han en motpol till Trump som äntligen tar tag i miljöproblemen.

Internationella relationer och mänskliga rättigheter är bara viktiga för Biden då det strategiskt sett gynnar USA. Men att han skulle vara en förkämpe för mänskliga rättigheter, som utlovades under valkampanjen, har han inte visat än.

 

Jehna Al-Moushahidi är statsvetare och praktiserar som opinionsskribent hos Dagens Arena.