Väljer Annie Lööf Allians-sammanhållning eller det som är bäst för Centerpartiet, men också för hela Sverige? Landet håller andan. Det är dags att fatta ett beslut.

Det är sju år sedan Annie Lööf blev partiledare för Centerpartiet. Valberedningen beskrev det då som att det bästa i Centerpartiets nutid och framtid förenas i Annie Lööf.

Något år innan hon valdes hade Annie Lööf lett en valanalysgrupp. Där konstaterades att »Alliansen är medlet för att nå centerpartiets mål, inte ett mål i sig«. Centerpartister beskrev för tidningen Fokus år 2012 att Annie Lööf valdes för att vara tuff mot Alliansen. Centerpartiet skulle inte längre vara det parti som alltid viker ner sig för allmänhögerns bästa.

Minns ni när hon i ett tal i Almedalen sa att projektet Alliansen tappat fart och glöd? Det fick rubriker. Men annars brukade media mest beskriva henne som en floskeldrottning och år 2012 låg Centerpartiet på drygt tre procent.

Nu har allt förändrats – och alla blickar är riktade mot Annie Lööf. Det är dags för hennes största vägval.

Centerpartiet har profilerats som Alliansens goda alternativ. Partiet för människor högerut, men som gillar jämställdhet, landsbygd, miljö och antirasism. Öppenhet. Detta trots att profilen ofta inte stämmer överens med verkligheten. Exempelvis har Lisa Pelling skrivit i Dagens Arena om att partiets nyliberala och djupblå svar alltid är att marknaden ska lösa allt, även klimatproblemen.

Men en hel del som röstade på Centerpartiet gjorde det för att de uppskattade Centerpartiets tydlighet gentemot Sverigedemokraterna. I valdebatterna när Ulf Kristersson bara vagt sammanfattade vad andra i rummet sagt var det Annie Lööf som fick rubriker genom att på allvar säga emot Jimmie Åkesson. Hon var den tydliga.

Stödet från svenska folket berodde på hennes tydlighet mot Jimmie Åkesson och för öppenhet. Om hon sviker detta riskerar hennes parti att splittras totalt.

Hennes vägval handlar nu om vad hon är beredd att göra för att klamra sig fast vid Alliansen. Aldrig förhandla eller regera med stöd av Sverigedemokraterna, har hon upprepat. Gott så. Men vad innebär det mer exakt? Exempelvis om hennes allianskolleger är redo att göra det, är det något hon är beredd att acceptera? Hon kommer igen tvingas att välja mellan team Alliansen eller Centerpartiets bästa.

Om Annie Lööf skulle gå med på att exempelvis släppa igenom en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av SD som kommer att vilja ha något i utbyte av regeringen, skulle domen bli hård. Det skulle gälla även om det skedde med motkravet att mänskliga rättigheter etcetera alltid måste respekteras eller att förhandlingar ska ske genom parlamentariska kommittéer i riksdagen.

Annie Lööf valdes av sina medlemmar för att vara tuff mot Alliansen. Stödet från svenska folket berodde på hennes tydlighet mot Jimmie Åkesson och för öppenhet. Om hon sviker detta riskerar hennes parti att splittras totalt.

Valanalysen för många år sedan kom fram till att Alliansen är ett medel, inte ett mål. Det gäller fortfarande. När inte det medlet längre är effektivt finns det andra vägar för Annie Lööfs parti.

Hur hon väljer att göra blir avgörande. Inte bara för Centerpartiet, utan för hela Sverige.