Åtta år av borgerlig regering har öppnat för en långtgående brutalisering av arbetsmarknaden. Alliansen har gjort allt för att undvika ansvar.

Inget ord har blivit så missbrukat de senaste veckorna som ordet ”ansvar”. De borgerliga talar om vikten av att ta ansvar, nu senast på tisdagens DN Debatt. Men samtidigt går det inte att missa det verkliga budskapet: vi har verkligen inget ansvar, det här får Stefan Löfven reda ut.

En del av oss har försökt koppla bort oss mentalt från det ovärdiga spelet i regeringsfrågan. Men frågan om att ta ansvar eller att smita ifrån det berör faktiskt många – även om det inte handlar om regeringsbildningar.

Sedan några år tillbaka vill EU-kommissionen att den svenska regeringen ska skärpa lagstiftningen om visstidsanställningar. Arbetsgivarna ska inte kunna stapla den ena tidsbegränsade anställningen på den andra.

Men den borgerliga regeringen har mumlat, trixat, försökt smita undan sitt ansvar, trots att det finns ett hot att EU-kommissionen ska dra Sverige inför domstolen. I somras gick tidsfristen ut. Den borgerliga regeringen struntade i det. Man har knuffat över ansvaret på den nya regeringen, som får reda ut härvan.

Denna ansvarsflykt är inte bara en juridisk teknikalitet. Den skapar fortsatt otrygghet och stress för tusentals svenskar.

Nyligen kunde Dagens Arena berätta om en undersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) om omfattningen av missbruket med tillsvidareanställningar. Den visar att 39 000 svenskar har jobbat hos samma arbetsgivare i mer än fem år utan att få fast anställning. 14 000 i mer än nio år.

Det är en orimlig situation för den enskilde. Utan fast jobb är det svårt att få lån och bostad, att överhuvudtaget planera sitt liv.

Visstidsanställningar behövs för att ta in vikarier vid sjukdom eller om stora order tillfälligt kräver mer personal. Men varar en visstidsanställning i över nio år gränsar det till slaveri.

Arbetsgivarnas och de borgerligas argument för den nuvarande ordningen, att tidsbegränsade jobb är en inledning till fasta jobb, har ingen trovärdighet. Inte när så många så länge får visstidsjobb staplade på varandra.

Missbruket med visstidsanställningar hänger ihop med arbetsmarknaden i stort. Med en tillräckligt stor arbetslöshetsarmé kan arbetsgivarna sätta press på den enskilde att ta skitjobb. Visstidsjobben är ofta låglönejobb, till exempel inom handeln.

I stället för att minska stressande och sjukdomsframkallande arbeten inrättar arbetsgivarna stående vikariestyrkor.

Åtta år av borgerlig regering har öppnat för en långtgående brutalisering av arbetsmarknaden. Och de ska inte snacka om ansvar, när den nya regering, som Annie Lööf hatar, är den som ska städa upp efter deras försummelser.