Jonas Sjöstedt och Ali Esbati höll pressträff.

Arbetsförmedlingen Vänsterpartiet ställer ultimatum om Arbetsförmedlingen. De kräver svar av arbetsmarknadsministern om ett antal krav inom två veckor: »Målet är att regeringen ska backa«

Vänsterpartiet kallade i dag till presskonferens för att meddela att de kan tänka sig att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om de inte får igenom vissa krav inom de närmsta två veckorna. Kraven handlar om förändringen av Arbetsförmedlingen, då Vänsterpartiet anser att arbetsmarknadspolitiken befinner sig i ett nödläge.

Partiet räknar med att Moderaterna skulle ställa sig på samma sida som dem, vid en eventuell misstroendeomröstning, med tanke på tidigare utsagor från partiet.

– Vi tar Elisabeth Svantesson på orden och räknar med deras stöd, sa Jonas Sjöstedt under presskonferensen där också arbetsmarknadspolitiske talespersonen Ali Esbati

De politiska kraven är följande:

*Inget Lov-tvång för arbetsmarknadspolitiken

*Mer resurser till Arbetsförmedlingen 2020.

*Säkra Arbetsförmedlingens närvaro i hela landet.

*Säkra stödet till personer med funktionsnedsättning, som partiet menar råkar extra illa ut under förändringen av Arbetsförmedlingen, men även framöver.

*Partiet kräver att regeringen först har en plan för hur Arbetsförmedlingen ska göras om, och först efter det sätta igång förändringarna.

– I dag pågår en omgörning utan att personer inom myndigheten själva vet vad de går ut på, sa Ali Esbati under presskonferensen.

– Vi har inga som helst skyldigheter i förhållande till januariavtalet, och nu visar vi det, sa Jonas Sjöstedt.

 

Jonas Sjöstedt utvecklar mer hur han tänker sig använda misstroendevotum som hot mot regeringen i ett tidigare avsnitt av Dagens Arenas podd!