Bild: News Øresund - Peter Mulvany
Bild: News Øresund - Peter Mulvany

En ny lag inskränker strejkrätten i Storbritannien. Nu har landet hamnat på ILO:s lista över de värsta arbetssyndarna. 

FN-organet Internationella Arbetsorganisationen (ILO) har presenterat årets lista över de länder som anklagas för att brytas mot internationella konventioner. Av de 24 länder som finns med på listan är tre europeiska – Storbritannien, Irland samt Tjeckien.

– Det här säger något om EU och uppluckringen av grundläggande rättigheter på den europeiska arbetsmarknaden. Det talas alltmer om flexibla lösningar som gör att villkoren försämras för alla som jobbar, säger Oscar Ernerot, ombudsman på LO och delegat vid ILO-mötet, till SvD.

Att Storbritannien hamnat på listan beror på en lagändring från fjol som bland annat försvagat strejkrätten, vilket gjorde att facket anmälde landet till ILO. Lagen innebär att arbetstagare måste registrera sig för strejk och att minst 40 procent av arbetstagarna ställer sig bakom strejken. Dessutom kan arbetsgivaren anlita bemanningsföretag under den tid strejken pågår.

Nu måste länderna som hamnat på listan förklara sig inför ILO, något som kan leda till bland annat åtgärdsplaner och lagändringar.