Försvarsminister Sten Tolgfors. Bild: Magnus Åsblad
Försvarsminister Sten Tolgfors. Bild: Magnus Åsblad

Försvarsminister Sten Tolgfors höll i dag en presskonferens. ”Det finns inget gällande projektavtal mellan Sverige och Saudiarabien”, upprepade han gång på gång.

Som ett svar på de senaste dagarnas intensiva rapportering om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien kallade i dag försvarsminister Sten Tolgfors till presskonferens.

Försvarsministern hävdade flera gånger att det i dagsläget inte finns något projektavtal mellan den svenska och saudiska staten – vilket skulle krävas för att en myndighet som FOI skulle kunna hjälpa till med uppförandet av en vapenfabrik i landet.

Reportrar från Sveriges Radio Ekot – den redaktion som legat bakom avslöjandet om projekt Simoom – ställde också flera frågor om något sådant avtal kommer att tecknas i framtiden.
– Våra uppgiftslämnare säger att det är nära förestående, sade Ekots reporter Bo-Göran Bodin.

– Den informationen har inte jag. Den senaste tiden har det pågått tekniska samtal på sin höjd. Jag har ingen information som säger att det skulle vara nära förestående, tvärtom så tror jag att det är alldeles uppenbart efter de senaste dagarna att den politiska viljan för detta inte finns, svarade Sten Tolgfors.

Vad Tolgfors mer i detalj menade med ”tekniska samtal” kunde han inte svara på. Försvarsminister förklarade att han är bunden av sekretess.

Under fredagen har Vänsterpartiet krävt Sten Tolgfors avgång. Sedan tidigare är han KU-anmäld av Miljöpartiet. MP:s språkrör Gustav Fridolin utesluter inte heller ett möjligt misstroendevotum i riksdagen. Läs hela SR Ekots avslöjande här.