Bild: Danska Socialdemokraterna.
Bild: Danska Socialdemokraterna.

Flera svenska S-politiker deltog i debatten på danska systerpartiets Facebook efter lanseringen av den nya tuffa invandringspolitiken. Men många svenska kritiska kommentarer raderades.

Gabriella Lavecchia, (S), fullmäktige i Stockholms stad skrev under helgen en kommentar på danska Socialdemokraternas Facebooksida där hon på ett sakligt sätt ställde sig kritisk mot det danska partiets nya slogan: ”Kommer du till Danmark, ska du arbeta”:

”Jag blir otroligt sorgsen över att mitt systerparti i Danmark känner behov av att vara så populistiska och anspela på fördomar som inte hör hemma i ett modernt land. Det är ett bakslag för den internationella socialdemokratin”, skrev hon på Facebooksidan.

Danska socialdemokraternas svar var att ta bort kommentaren ur flödet. Gabriella Lavecchia har svårt att förstå varför.

– Man ska absolut moderera när folk använder otrevliga och dumma uttryck, men här var det ingenting sådant. Jag uttryckte mina tankar och funderingar på ett sakligt sätt utan att vara otrevlig och det måste man tåla. Om man inte tål det borde man kanske vara mer försiktig med hur man själv uttrycker sig, säger hon.

Efter att Gabriella Lavecchia ifrågasatte moderatorn på Facebooksidan fick hon svar.

– De skrev att det var ett misstag och att det inte var meningen. Det har jag svårt att tro på faktiskt eftersom vi var många svenskar vid ungefär samma tidpunkt som skrev och alla de försvann, säger hon.

Enligt Gabriella Lavecchia var det svenskar som skrev kritiska kommentarer som raderades. De som applåderade den nya politiken fick stå kvar.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Om man håller sig saklig och har ett hyfsat uttryck. Varken hotar eller gör andra tråkiga saker tycker jag att det är väldigt illa, det tyder på att man inte kan ta kritik. De svenskar som skrev positivt fick ett tack som svar istället, säger hon.

Enligt en källa med insyn, som Dagens Arena pratat med, har sammanlagt minst sex olika inlägg från kritiska S-politiker och debattörer raderats.

Förutom Gabriella Lavecchia är en av de drabbade Monica Fundin Pourshahidi (S), politisk sekreterare för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

– Det är upprörande. Fegt rent ut sagt. Om man gör en sådan kampanj får man tåla att den blir ifrågasatt. Jag tycker att kampanjen går emot socialdemokratiska värderingar och ideal och det var ungefär vad jag skrev. De måste tåla att få höra det, säger hon.

Efter att hennes kommentar varit raderad under dagen dök den åter upp igen på kvällen. Men Monica Fundin Pourshahidi är inte säker på att alla kan se den.

– Jag har hört att de kan censurera den så att bara jag och mina vänner kan se den, så jag vet inte, säger hon.

Danska Socialdemokraterna svarar i ett mejl till Dagens Arena att web-teamet tog bort kommentarerna temporärt tills de blivit översatta till danska. När de sedan läst dem igen på danska kunde de se att det inte var några fel på kommentarerna. De ska sedan ha lagt upp dem igen på Facebook. De har även gått ut med sin förklaring på Twitter.

Dagens Arena kan bekräfta att i alla fall Gabriella Lavecchias kommentar nu åter är synlig på Facebooksidan.