Bild: Arbetsförmedlingen

Trots 18 extra miljoner stoppar Arbetsförmedlingen nya utbildningar i sysselsättningsfasen, fas 3. Pengarna är slut igen.

Den 17 oktober rapporterade Dagens Arena att Arbetsförmedlingens pengar till utbildningsinsatser inom sysselsättningsfasen, fas 3, var slut. Arbetsförmedlingen stoppade nya utbildningsinsatser.

Beskedet om att pengarna var slut väckte starka reaktioner från arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Ministern gav också ett löfte om att ingen som befinner sig i fas 3 ska komma i kläm:
– Självklart ska ingen i fas 3, sysselsättningsfasen, hamna i kläm här. Det är viktigt att man får det stöd och hjälp man behöver, sa Svantesson till Aftonbladet.

Regeringen beslutade därför den 24 oktober om 18 extra miljoner kronor så att utbildningsinsatserna skulle kunna fortsätta året ut. Samtidigt begärde regeringen svar på hur Arbetsförmedlingen skulle se till att budgeten inte överskreds igen.

Men nu är pengarna slut på nytt. Utbildningsanordnare i stora delar av landet informerades i förra veckan om inställda utbildningar via mejl och informationsmöten.

I ett meddelande till sina anställda skriver Arbetsförmedlingens tf generaldirektör Clas Ohlson:

”Ramen för programinsatser inom sysselsättningsfasen för 2013 är nära att överskridas. Därför måste beslut inom sysselsättningsfasen från och med 131112 godkännas av Marknadsområdeschef. Förändringen är tillfällig och gäller endast för kostnadsbelagda insatser och utbildningar, utöver beslut om sysselsättningsplats, som börjar under 2013 och belastar 1:3-anslaget, exempelvis arbetsmarknadsutbildning, förberedande utbildning och insatser hos kompletterande aktör såsom RESA och REAB. Beslutet påverkar inte insatser som startar under 2014.”

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson sa när ni fick mer pengar att: “Det är viktigt att inga enskilda arbetssökande kommer i kläm.” Nu blir långtidsarbetslösa som står i kö eller till och med lovats en utbildning, utan.
– Vi gör vårt yttersta för att ingen som blivit lovad utbildning eller som behöver få sin utbildning förlängd ska drabbas. De som har pågående utbildningar fortsätter. Andra får starta i början på nästa år i stället, säger Karin Leth, Arbetsförmedlingens produktionsdirektör och den som meddelade det förra stoppet.

Läs mer: Arbetsförmedlingen: Vi gav för låg siffra till regeringen