Försvarsminister Sten Tolgfors. Bild: Magnus Åsblad
Försvarsminister Sten Tolgfors. Bild: Magnus Åsblad

Den före detta försvarsministern Sten Tolgfors (M) är beredd att använda sina lobbyistkontakter för att påverka politiker i lagstiftningssyfte. Det avslöjar Aftonbladet på tisdagen. 

 – När vi ses, låt oss börja med att resonera igenom på problemet på djupet, så att vi helt förstår det ni vill uppnå. Därefter är det möjligt att välja den bästa vägen att nå resultat.

Det säger Sten Tolgfors till Aftonbladets reportrar då de under alias hör av sig till den före detta ministern och utger sig för att vara kunder. Deras uttalade syfte är att köpa hans tjänster för att försöka få igenom en lag som kräver certifikat för att få driva privata asylboenden. För mindre än två månader sedan började Sten Tolgfors (M)  jobba på Rud Pedersen, en lobbybyrå som framför allt inriktat sig på vapenaffärer.

När Aftonbladets reportrar avslöjar att de i själva verket är journalister körs de ut ur lokalen. Sten Tolgfors och kollegan Martin Sandgren hävdar att det aldrig varit deras syfte att sälja några lagar.
– Vi är ett företag som säljer tjänster, det är rätt uppenbart, när man har ett företag, men vi säger ingenting om att ni kan köpa lagstiftning, det är ni som gör, säger Sten Tolgfors till Aftonbladet.

Att folkvalda direktrekryteras av lobbyorganisationer då de avslutat sina uppdrag sågs länge som framför allt ett amerikanskt fenomen. Men så är det inte längre. Aftonbladet avslöjade på måndagen att mer än var tredje riksdagsledamot eller politiskt tillsatta tjänsteman på regeringskansliet eller i riksdagen går över till lobbyverksamhet då de byter jobb.