Reaktionerna på Socialdemokraternas uttalande om att partiet är berett att samarbeta över blockgränsen med alla partier utom Sverigedemokraterna har varit starka och blandade bland politikerna.

Jonas Sjöstedt (V) som vill ha en rödgrön regering utan inblandning från Allianspartierna säger i Aftonbladet:
– Jag är övertygad om att de flesta socialdemokratiska väljarna är trötta på att se Lööf och Björklund som ministrar. Det har väljarna gemensamt med oss.

Jonas Sjöstedt säger också att han har stort förtroende för Stefan Löfven som person och att han skulle bli en utmärkt statsminister. Men säger också att Löfven måste bestämma sig om han vill ha en rödgrön regering och samarbete med Vänsterpartiet.

Miljöpartiet däremot är positiva till Socialdemokraternas besked. De säger att de ser Socialdemokraterna som sin huvudsakliga samarbetspartner:
– Det är ett tydligt och bra besked, sade Åsa Romson på pressträffen på fredagen.

Jan Björklund (FP) säger att Socialdemokraternas utspel är ”pinsamt”.
– Innehållet är snömos. Vad Socialdemokraterna vill i regeringsfrågan är precis lika oklart efter artikeln som det var före, säger Jan Björklund till Sveriges Radio.

Också Annie Lööf (C) sågar utspelet från Stefan Löfven:
– Det är en ensam Stefan Löfven som nu spolar Miljöpartiet, säger nej till Vänsterpartiet och söker med håven på andra sidan blockgränsen. Jag kan inte förstå detta, mitt nej står fast. Centerpartiet kommer att gå till val tillsammans med Alliansen och förlorar vi valet kommer vi att gå i opposition, säger Annie Lööf.

Göran Hägglund (KD) avfärdar ett samarbete med Socialdemokraterna och säger att:
– Det är lite mellanstadiedisco över det här. Han nobbar dem som vill dansa med honom och envisas med att bjuda upp dem som sagt nej, säger han rapporterar Svenska Dagbladet.

Jimmie Åkesson (SD) skriver på Twitter att: ”Löfvens besked är alltså att det inte blir nåt besked. Närmast parodiskt”

Moderaterna avvaktar med att kommentera Socialdemokraternas uttalande.

 
Läs också reaktioner från sociala medier om S besked i regeringsfrågan: