Foto:

Bara tre av 14 snabbspår fungerar som de ska. Det visar Arbetsförmedlingens egen granskning. »Vi sjösatte en båt som inte till punkt och pricka var sjöduglig«, säger Roy Melchert, enhetschef.

Tre av 14 snabbspår fungerar som det var tänkt, de för lärare och yrken inom hälso-och sjukvård. Det framkommer i Arbetsförmedlingens interna granskning av snabbspåren.

Fem fungerar inte alls och sex har problem i olika hög utsträckning. Bland annat har spåret för träindustriarbetare samt för maskintekniker och ingenjörer inte kommit igång trots att det finns färdiga avtal mellan parterna.

Att Arbetsförmedlingen inte fått fram tillräckligt många kandidater, bristfällig matchning, att upphandlingen av utbildning överklagats och att man inte kvalitetssäkrat kandidaternas kvalifikationer är några av anledningarna till snabbspårens misslyckande.

– Vi måste bli duktigare på att ta fram rätt kandidater till snabbspåren. Vi har inte kvalitetssäkrat att arbetssökande har de kvalifikationer som krävs i den utsträckning som behövs, och detta är också något som parterna har påpekat. Skälet till att det har blivit så beror i stor utsträckning på att det är svårt att överföra utländsk kompetens och erfarenhet i ett yrke till svenska förhållanden, säger Roy Melchert, enhetschef på Arbetsförmedlingen och huvudansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande.

Det är inte utan självkritik som han betonar att Arbetsförmedlingen internt borde lagt mer tid på att införa de nya arbetsmetoderna som följer med snabbspåren.

– Nu sjösatte vi en båt som inte till punkt och pricka var sjöduglig, utan det har vi jobbat med under resans gång. Men detta får inte förmörka allt det som redan fungerar och som innebär att vi effektivt kan möta arbetsgivarnas rekryteringsbehov inom bristyrken, säger Roy Melchert.