Bild: Flickr
Bild: Flickr

Förlusterna i skatteintäkter på grund av skatteflykt är nästan hundra gånger större än EU:s kostnad för att ta emot en miljon flyktingar.

Varje år kostar skatteflykten från EU 1 000 miljarder euro – samtidigt som kostnaden för att ta emot en miljon flyktingar är på 12,5 miljarder euro. Det är siffror som sätter debatten om invandringens så kallade kostnader i perspektiv. Diagrammet som Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, under helgen bestämde sig för att twittra ut har fått stor spridning.

För Dagens Arena förklarar hon varför siffrorna är så viktiga.

– Kostnaderna för det europeiska flyktingmottagandet är extremt små i jämförelse med vad som försvinner i icke-betalda skatter och avgifter varje år, säger hon och fortsätter:

– Skulle alla betala de skatter som vi demokratiskt har beslutat om behövs för att bidra till välfärden i Europa skulle det inte vara någon match för oss att ta emot flyktingar. Det finns pengar att omfördela, säger hon.

Källa: EU-kommissionen & Tysklands regering/Der Spiegel
Källa: EU-kommissionen & Tysklands regering/Der Spiegel

Lisa Pelling menar att vi har en självklar plikt att ta emot människor som flyr och att det inte ska blandas ihop med kostnaderna för mottagandet. Men därtill finns även ekonomiska skäl för ett större flyktingmottagande.

– Vi har råd. Det finns resurser, vi är världens rikaste kontinent. Dessutom tjänar vi på migrationen, och vi kan tjäna mer om vi gör vettiga investeringar i den. Det finns en enorm potentiell ekonomisk vinst i att människor väljer att migrera till Europa, säger hon.

För många verkar skatteflykt och migrationspolitik i sig vara väsensskilda. Dock bidrar svartarbetet till en del av de i skatteflykten förlorade intäkterna. Samma svartarbete som många nyanlända i hög grad är förpassade till.

– Ironiskt nog så är det ju så att en del av den svarta ekonomin uppstår på grund av en oförmåga att skapa lagliga vägar till Europa. Det är en konsekvens av en havererad migrationspolitik, säger Lisa Pelling och fortsätter:

– Men det finns stora möjligheter att komma åt det här problemet just genom migrationspolitiken. Skapa lagliga vägar för arbetskraftsmigranter och för flyktingar så att man inte behöver vara papperslös utan kan vara laglig invandrare. Det skulle öka skatteintäkterna.

Den senaste månadens ökade tillströmning av flyktingar till Europa har skapat en smärre panik och oräkneliga insatser har gjorts för att upprätthålla EU:s yttre gränser. Men även det kostar.

– Att stoppa folk innebär att man måste investera miljarder i taggtråd, murar, patrullbåtar och patruller men också att man är villig att betala ett högt mänskligt pris. För det är klart att fler människor kommer att dö vid Europas murar ju högre murar vi har, säger Lisa Pelling.

Men hon tror också att fler nu är villiga att tänka om:

– Den här grafen visar att det priset är för högt att betala. Vi har faktiskt råd. Det vi måste göra är att omfördela resurser som vi i dag slösar bort.