Stefan Löfven och hustru Ulla . Foto: Ida Flöjsbon.

DROTTNINGGATAN Ett år sedan terrorattacken i Stockholm. Sergels torg fylldes av blommor och tystnad. Statsminister Stefan Löfven vandrade längs Drottninggatan tillsammans med hustrun Ulla.

Årsdagen av terrorattacken väckte upp sorg och saknad i Stockholm. En minnesgudstjänst hölls för närmast anhöriga i Adolf Fredriks kyrka tidigare i förmiddags, där bland annat räddningspersonal från olika samhällsinsatser, statsminister Stefan Löfven och kungaparet medverkade.

Statsministern och hustrun Ulla, vandrade den väg där lastbilen haft sin vansinnesfärd den 7 april förra året.

– Det ljusa och starka är det vi kommer ha framför oss, ljuset är mycket starkare än mörkret, kärleken är mycket starkare än hatet, säger Stefan Löfven.

Drottninggatan fylldes av åskådare och Löfven tog sig tid för att gå fram och hälsa på de människor som samlats.

Ett stopp gjordes utanför Åhléns där lastbilens färd tog slut. Löfven och hustrun lade varsin blomma utanför butiken och hedrade de drabbade i terrorattacken.

Färden fortsatte senare till Kungsträdgården där en minneskonsert hölls för att hedra offren och hylla alla som var med och hjälpte till under terrordagen.

Statsministern höll tal till offrens anhöriga;

– Vi är här för er skull – ni är inte ensamma.

Det var en dag med sorg och saknad, men en gemenskap som Stockholm starkt visar fortfarande finns. Himlen är oskyldigt blå framfördes av Sanna Nielsen och en tagen kronprinsessa Victoria hade svårt för och hålla tillbaka tårarna under konserten.

I slutet gick kronprinsparet och statsministern för att ta i hand och hälsa på räddningspersonal som satt längst fram under minneskonserten.

– Terrorismen kommer aldrig att segra, säger Statsminister Löfven.

Stefan Löfven på Drottninggatan. Foto Ida Flöjsbon.
Stefan Löfven på Drottninggatan. Foto Ida Flöjsbon.