Bild: Anders Löwdin/Flickr
Bild: Anders Löwdin/Flickr

Margot Wallström gör comeback och presenterar Socialdemokraternas miljösatsning: 1 miljard till lokala klimatprojekt.

– Regeringen har misslyckats med miljöpolitiken. 14 av de 16 miljömål som riksdagen har beslutat om ska vara nådda år 2020 riskerar att missas. Det är ett politiskt misslyckande som ger svåra konsekvenser för kommande generationer, sa Margot Wallström när hon gjorde fullskalig partipolitisk comeback under en presskonferens på torsdagen.

Stefan Löfven presenterade den före detta socialdemokratiska ministern som en av de frontfigurer som kommer att arbeta med partiet innan och efter valet.

– Vi satsar 1 miljard i ett miljömålsprogram för att ge stöd till lokala investeringar som bidrar till att de här målen uppnås, sa Wallström och förklarade att miljömålen kommer att ha en framskjuten plats i partiets valmanifest.

Pengarna ska fördelas under fyra år och stödja projekt i kommuner, landsting och företag som svarar mot en bättre måluppfyllelse för de 14 miljömål där åtgärder i dag är bristfälliga. Naturvårdsverket ska ansvara för att utforma detaljerna, behandla ansökningar och fördela projekten.

Stefan Löfven klargjorde tydligt att han inte delar ut några ministerposter innan valet är avgjort. Eric Sundström, politisk chefredaktör på Dagens Arena, ger sin syn på Wallströms comeback.

En månad kvar till valet. Varför blir Margot Wallström socialdemokratisk valarbetare med hög profil?
– Stefan Löfvens svaghet är bristen på partipolitisk erfarenhet. Med Margot Wallström som radarpartner kommer han att synas med en Sveriges mest populära och erfarna politiker.
– Hennes meritlista från såväl svensk som europeisk och internationell politik är minst sagt imponerande. Många väljare ser nog Löfven och Wallström som en stark början på en ny regering.
– Det ska inte heller underskattas att hon tillhör den gamla ”drömtrion” Lindh, Sahlin, Wallström som flera generationer socialdemokrater har haft som förebilder. Wallström förkroppsligar frågor om miljö, klimat och jämställdhet – samtidigt som hon har en utblick mot Europa och världen. Det är något som saknas i gänget av andra ledande socialdemokrater kring Löfven.

Men Löfven berättade inte vilken ministerpost som Wallström är aktuell för?
– Det tillhör inte svensk tradition att dela ut ministerposter innan valet är avgjort. Om Löfven hade sagt att Wallström blir utrikesminister i hans regering uppstår många relevanta följdfrågor. Vad händer då med Urban Ahlin? Med vilka partier ska Löfven bilda den regering som han i teorin börjar formera?
– Det räcker gott att bara synas med Margot Wallström och en gissning är att vi kommer få se mer av henne redan i morgondagens TV-soffor.

Wallström presenterade även en miljömålsmiljard. Hur ska det tolkas?
– Regeringen missar 14 av 16 miljömål och enligt vissa mätningar är miljö- och klimat väljarnas fjärde viktigaste fråga. Wallström har också högt förtroende i miljöfrågor, inte minst efter åren som EU-kommissionär. Att lyfta frågan om kemikaliefria förskolor går rakt in i viktiga väljargrupper som barnfamiljer.
– Presentationen av Margot Wallström skedde också samma dag som Moderaterna i Stockholm presenterade nio väldigt negativa och i vissa fall rent lögnaktiga valaffischer. Det är ingen dålig kontrast för S-strategerna som kan påpeka att en positiv Margot är mer än nio negativa valaffischer.

Finns det någon möjlig fallgrop?
– Margot Wallström har varit borta från svensk politik länge och i vimlet efter presskonferensen sades det att hon hade haft problem med några kunskapsfrågor om aktuell svensk politik som TT:s reporter ställde. Huvudbedömningen måste dock vara att hon blir en viktig tillgång för S i valrörelsen. Hon är skicklig, erfaren och lär snart vara bekväm i sadeln igen.