Mikael Damberg, Magdalena Andersson, Stefan Löfven och Carin Jämtin Bild: Pressbild
Mikael Damberg, Magdalena Andersson, Stefan Löfven och Carin Jämtin Bild: Pressbild

Jämlikhet var ledordet när Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest. Höjt barnbidrag, utjämningssatsningar på skolan, jämställda jobb och stoppad vinstjakt i välfärden är några av löftena.

På tisdag förmiddag presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest som genomsyras av satsningar på jämlikhet. Mer pengar till utsatta skolor, mer jämställda jobb och ytterligare en pappamånad var några av förslagen. Partiet vill även höja barnbidraget för alla barnfamiljer med 100 kronor i månaden.

– Vi måste stärka barnfamiljerna och barns möjligheter att starta sina liv på lika förutsättningar. Utöver höjningen av barnbidraget vill vi öka underhållsbidraget med 50 kronor, sa Carin Jämtin som tillsammans med Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mikael Damberg presenterade valmanifestet på Grillska skolan i Stockholm.

Det höjda barnbidraget är ett av de löften som Socialdemokraterna vill infria direkt vid årsskiftet. Andra prioriterade förslag är 90-dagarsgarantin, som ska ge arbetslösa unga möjlighet till jobb, studier eller praktik inom 90 dagar, att avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen och att stoppa vinstjakten i skola och välfärd.

– Det ska bli omöjligt att dra ner på personal och kvalitet för att göra vinst, det gynnar ingen utom ägarna, sa Jämtin.

S-ledaren Stefan Löfven betonade vikten av gymnasieutbildning för att minska arbetslösheten.

– Gymnasieutbildning är en vattendelare. Vi behöver obligatoriskt gymnasium för att möta de ökade kunskapskraven men också satsa på kunskapslyft för att bistå både företag och det offentliga med rätt kompetens, sa Löfven.

40 miljarder kommer Socialdemokraternas reformer att kosta, reformer som enligt Magdalena Andersson är fullt finansierade.