Fotograf: Claes Herrlander.

Efter åtta år lämnar alliansen återigen förslag som slår mot löntagare, menar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Andefattigt. Så beskriver LO:s fackordförande Karl-Petter Thorwaldsson alliansens valmanifest som presenterades i veckan. Det som gör honom allra mest upprörd är att alliansens småpartier inte fått igenom sina krav på höjt tak i A-kassan.

– Vi har inte haft en höjning av A-kassetaket sedan 2002. Förslaget om förlängd visstidsanställning till 12 månader, slår också hårt mot våra medlemmar. Det går inte att kalla manifestet annat än löntagarfientligt, säger Thorwaldsson.

Båda dessa förslag hindrar människor att byta karriär och jobb, menar han. Thorwaldsson saknar även satsningar på att bekämpa arbetslösheten. Han ger dock tummen upp för alliansens löfte om snabbjärnvägar.

– Jag tycker att Socialdemokraterna skulle satsa mer på infrastruktur. Jag hoppas att man kan göra en bred överenskommelse över blocken om att bygga snabbjärnvägar, det ger hög tillväxt både när de byggs och i framtiden, säger Thorwaldsson.

Generellt är han positiv till Socialdemokraternas valmanifest och menar att en höjning av A-kassan med nästan 250 kronor per dag, avskaffande av den bortre parentesen i sjukförsäkringen och löftet om att alla inom kommun och landsting ska erbjudas heltid, är grundbultar i ett jämlikt samhälle.

– Många löften är viktiga för våra kvinnliga medlemmar, som en extra pappamånad. Jag gillar den offensiva satsningen på att bekämpa arbetslösheten, framförallt 90-dagarsgarantin för ungdomar. Det är solidaritetspolitik, säger Thorwaldsson.