Foto: W i l l a r d / Flickr

Rut- och rotavdragen infördes för att skapa arbetstillfällen i Sverige. Men allt fler använder avdragen till semesterbostäder i utlandet.

Utlandsutbetalningarna för rut- och rottjänster ökar för varje år. Mellan 2011 och 2012 ökade utbetalningarna med 30 procent. Från 20 miljoner år 2011 till närmare 30 miljoner 2012.

Skatteverkets utbetalningar går oftast till svenskars semesterbostäder.
– Det vanligaste är grannländerna, och vanliga semesterländer som Frankrike och Spanien, säger Pia Blanck Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket till Ekot på onsdagen.

Kritiska röster har höjts för att rut- och rotavdragen, som instiftades för att skapa vita arbeten i Sverige, går att använda även utomlands. Finansminister Anders Borg (M) har försvarat utbetalningarna till utlandet med att det skulle strida mot EU-rätten att hindra avdragen inom EU.

Fortfarande utgör betalningarna till utlandet en liten andel av totalsumman. Totalt har 100 miljoner kronor av de totalt 55 miljarder kronor Skatteverket betalat ut sedan 2009 gått till rut- och rotavdrag i utlandet.

Däremot är summan på utbetalningsbeloppen till utlandet tre gånger högre än motsvarande utbetalningar för tjänster i Sverige.
– I snitt så fick de som sökte rutavdrag för tjänster i utlandet tillbaka 15 800 kronor, medan de som köpte städtjänster i Sverige fick tillbaka runt 4 500 kronor tillbaka, säger Pia Blanck Thörnroos.