Tidigare i dag gick allianspartierna ut i ett gemensamt skolutspel. Oppositionspartierna är kritiska och menar att det behövs en större satsning.

Det skolförslag alliansen föreslår är för litet och kommer att sjösättas för sent. Det menar Magdalena Andersson (S) och Ibrahim Baylan (S) på en presskonferens på onsdagen.

– Det finns två saker som är tydliga. Förslagen kommer genomföras långt fram i framtiden och de får inte ta för stora resurser i anspråk, det får inte kosta pengar, säger Magdalena Andersson.

– Jag förstår inte varför det ska ta så lång tid. Redan i dag har vi en majoritet av sexåringarna i skolan och de flesta lärarna i förskoleklassen har redan grundskolelärarutbildning, säger Ibrahim Baylan.

Socialdemokraterna står redan i dag bakom två av de förslag som alliansledarna nu lägger fram. I oktober 2012 föreslog Socialdemokraterna att skolplikten skulle förlängas till tio år, och i juni 2012 föreslog de obligatorisk sommarskola från årskurs sex för de elever som inte uppfyller målen.

Men partiets skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan pekar på att det behövs en helhetssatsning på skolan.

­– Vi har aldrig trott att de förslag som läggs fram i dag ensamma kommer att häva den negativa utvecklingen.  Vi behöver en kraftfull investering i skolan som kan stärka den svenska skolan i grunden, säger han.

Bland annat vill Socialdemokraterna satsa på färre elever i varje klass de första skolåren, fler specialpedagoger och läxhjälp till alla elever.

– Vi ska se till att vi får mindre klasser de första åren. Vi behöver tidigare insatser. Att vänta till åttan eller nian har prövats under en längre tid, men vi behöver möta utmaningarna redan i början, säger han.

Också Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska. De menar att det behövs mer resurser till skolan.

– Det är viktigare att minska barngrupperna i förskolan än att döpa om årskurs noll till årskurs ett, säger Gustav Fridolin (MP) på en presskonferens.

– Satsa resurser på skolan i form av fler lärare och mindre klasser, så kan eleverna få med sig kunskaper som varar längre, skriver Rossana Dinamarca (V), på Twitter.