Dagens Arena tar påskledigt. Men först vill vi tipsa om några av våra mest läsvärda texter. Det handlar om moderat språkekvilibrism, vänskapskorruption och utspel som fiskar i grumliga vatten.

Glad påsk önskar redaktionen på Dagens Arena. Vi är tillbaka tisdagen den 10 april. Då laddar vi för hårdgranskning av vårbudgeten som släpps den 16 april. Vi kommer också att ta en titt på det franska politiska landskapet inför presidentvalet. En intervju med LO:s avgående ordförande Wanja Lundby-Wedin väntar också.

Men ingen påsk utan helgläsning. Redaktionen vill rekommendera några av våra mest läsvärda texter den här våren.

”Nedåtrisker” och ”våldsjustis” är ord som vi har fått vänja oss vid när statsminister Fredrik Reinfeldt ska iklä sig den statsmannamässiga slängkappan. Som ledarskribenten Malena Rydells konstaterade: ”Han gör sig oåtkomlig, faktiskt fläckvis obegriplig.
 Däremellan: Lyssna in. Åhörarna reagerar som man gör när man läser det finstilta i ett försäkringsdokument: Man ger upp, skriver på och litar på att det går bra.”

Bakom lingofieringen av språket finns en politisk agenda. Stockholm har fått fungera moderat experimentverkstad. Dagens Arena har under våren kunnat avslöja både vänskapskorruption och spelet som föregick utförsäljningen av vårdcentralen Serafen.

Men välfärdssamhällets nedmontering och allt tunnare skyddsnät har aldrig framstått som så tydligt som med bilden på människor som köar för mat. En bild som, när den lyftes upp på Dagens Arena, började leva sitt eget liv. Samtidigt ökar avslagen på socialbidrag och på landets socialtjänster jobbar personalen så de går sönder.

Snålt har det även blåst i Malmö sedan den tunga S-politikern Ilmar Reepalu i ett gemensamt brev med SD kopplade samman våldsvågen i Malmö med flyktingars fria rätt att bosätta sig var de vill. Med sina ständiga feltramp har Reepalu blivit ett problem för hela det socialdemokratiska partiet och frågan är hur länge tålamodet räcker.

Under våren har också arbetstidsförkortning debatterats på Dagens Arena. Debatten inleddes med Mats Essemyrs (TCO) artikel “Sex timmars arbetsdag sänker facket”. Han fick svar från bland andra Josefin Brink, Joa Bergold (LO) och företrädare för miljöpartiet.

Glad läsning!