Regeringen uppges ha varit beredd att låta Trollhättan “ta en smäll” och helt ge upp om Saab.

Den svenska regeringen försökte, tillsammans med Saabs rekonstruktör, göra upp en affär om Saab med kinesiska företaget Geely bakom ägaren Victor Mullers rygg. Det avslöjas i onsdagens Uppdrag Granskning.

Det var Guy Lofalk, Saabs egen rekonstruktör, som efter en resa till Kina kom hem med ett förslag där Geely erbjöds att köpa hela Saab för bara en miljon dollar, att jämföra med den miljardaffär som sedan blev verklighet. Näringsdepartementet bekräftar via statssekreteraren Håkan Ekengren att mötet ägde rum:
– Jag kan bekräfta att mötet var, jag kan bekräfta att Geely var där och att mina två statssekreterarkollegor var där, säger han till Uppdrag Granskning.

Lofalks agerande upprörde Saabs tidigare vd Victor Muller som i ett inspelat samtal skäller ut rekonstruktören.
– Du har gjort allting för att lura mig, det är inte ditt jobb. Det finns andra där ute som försöker att lura mig, säger en förbannad Muller till Lofalk.

Lars Carlström var tidigare rådgivare till finansmannen Vladimir Antonov som ville investera i Saab. När han talade med finansminister Anders Borgs närmaste man, Hans Lindblad, ska denne ha sagt att regeringen var beredd att låta Trollhättan “ta en smäll” och att Saab inte behövs eftersom det ändå går bra för Sverige.

Något som Lindblad vägrar bekräfta eller dementera att han sagt.
– Jag kommer inte att ge någon kommentar på detta och jag är mycket bekymrad över att mitt telefonnummer har kommit ut till dig, och det är inte till dig personligen, utan över huvudtaget att mitt telefonnummer är ute på stan, säger Lindblad till Uppdrag Granskning.