Jonas Sjöstedt (V) talar i Almedalen. Foto: Jenny Lindahl

Almedalen17 Sjukvårdskrisen, välfärdsvinsterna och regeringens skattepolitik dominerade Jonas Sjöstedts 33 minuter långa tal, när partiet öppnade Almedalsveckan och markerar att de med sin välfärdspolitik vill ta fajten med Sverigedemokraterna. 

VÄDRET: Denna söndagskväll I Visby höll en hyfsad sommarjackstemperatur och Jonas Sjöstedt behövde inte frysa i sin ljusblå skjorta.

Jonas Sjöstedt markerar att han har respekt och förståelse för de vänsterpartister som inte velat komma till Almedalen i protest mot att NMR deltar. Men menar själv att han inte vill »vika ner sig mot nazister« och att det är viktigt att vara på plats. Partiet har också överklagat polisens beslut att ge NMR tillstånd.

PUBLIKKONTAKT: Publiken var inte den största, men inte bara de partilojala på de främre raderna var entusiastiska och Sjöstedt fick ett tiotal applåder, den starkaste när han säger: »Vi måste bota sjukvården från den allvarliga sjuka som heter patriarkatet, det är dags att kvinnor får de arbetsvillkor de förtjänar!«

TEMA: En personlig Jonas Sjöstedt med skylten »Det är vår tur nu« framför sig på podiet presenterade själv sitt drygt halvtimmeslånga långa tal som ett tal om »sjukvården, välfärden och regeringens ovilja att göra Sverige mer jämlikt«.

Med förslag om arbetstidsförkortning i vården, om dygnetruntöppna vårdcentraler och kritik mot regeringens skattepolitik konkurrerar Sjöstedt med partier både till höger och vänster, som inte nämns i talet, nämligen Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna.

Vänsterledaren tar upp kvinnors villkor i vården, och hur låga löner följer med till låga pensioner. Han nämner inte något om de frågor Vänsterpartiet fått kritik för att försumma, som hedersförtryck. Inte heller talar han om krisen för skolan, men det kommer andra partier garanterat att göra.

Med exempel på en lyckad arbetstidsförkortning till 32 timmar i veckan på Huddinges akutmottagning, eget besök hos ockupanter på BB i Sollefteå och kritik av vårdcentraler som »etableras för att locka till sig de friska och välbeställda« markerar Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiets tyngsta fråga just nu är sjukvården, där de vill ta strid mot exempelvis SD.

Men också arbetstidsförkortningen är en fråga som framförallt även Feministiskt initiativ driver, och där V kan behöva markera, men inte för starkt, eftersom partiet inte är helt enigt om hur mycket frågan ska betonas.

Tjugo minuter av talet handlade om sjukvården, där Sjöstedt också tog med exempel från sitt eget liv: Barnens födelse, isfläcken som resulterade i en bruten partiledarfot, pappans död på ett hospice. Att vi har behov av varandra. Och att den omfördelning i livet som arbetarrörelsen tagit fram och välfärdssamhället bygger på behöver stå stark och stärkas.

– Vi behöver varann. Tillsammans kan vi göra det här samhället till något riktigt riktigt bra. För det är vår tur, säger han avslutningsvis och får kvällens längsta applåd.

BLOCKGEMENSKAP: Jonas Sjöstedt balanserar som del av det rödgröna blocket i riksdagen, men utanför regeringen och lyfte följaktligen framgångarna i budgetförhandlingarna och de tio miljarder plus två som Vänstern varit med och tagit fram.

Men han kritiserade samtidigt regeringen för att dra sig åt höger och de borgerliga, utan att få något i retur, det finns ju ingen att förhandla med, slog han fast..

– Det fanns en tid när S valde att ta fajten för jämlikhet och solidaritet. Men det var ett tag sedan nu. Det behövs en politik fri från vinstjakt och privatiseringsexperiment, sa vänsterledaren och fortsatte kritisera Socialdemokraterna för deras skattepolitik:

– Vi driver på att de »längst där uppe ska vara med och bidra men hittills har S inte velat ha progressiv skatt på kapitalinkomster, utan behåller ett skattesystem där de rikaste har mer än andra« Det är de äldres och lågavlönades tur, inte miljardärernas, säger Sjöstedt bland annat.

Kanske var det mest blocklojala utspelet denna dag det som kom i morse på denna sidas debattplats.

Socialdemokraterna bör stå upp för V när de smutskastas och likställs med SD, skriver Lina Stenberg, kommunikationschef för den S-märkta tankesmedjan Tiden i ett uppmärksammat inlägg på Dagens Arenas debattsida i morse. En vink även till de egna, läs Magdalena A, som verkar mer intresserade av C och L .

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Jonas Sjöstedt pratar varmt om vårdpersonalens olika yrkesgrupper. Men han lyfter även ett exempel (från tidningen ETC) om den 67-åriga kassörskan LilianWillys som betalar mer i procent i skatt (23 procent) än butikskedjans ägare Antonia Axelsson Johnsson gör på sina kapitalinkomster (18 procent).

UTSPEL: Förslaget om nattöppna vårdcentraler som Vänsterpartiet gjorde tidigare under dagen kommer upp, som en åtgärd att motverka köerna i akutsjukvården.

Detta tillsammans med arbetstidsförkortning, som ett sätt att minska personalflykten i akutsjukvården.Vi behöver fler idéer, betonade han.

Vänsterpartiet befinner sig i nuet, med köer, stress, dåliga scheman och inställda operationer och nämner inte att utbildningen av vårdpersonal varit eftersatt under många år.

ROLIG: Jonas Sjöstedt brukar vara mer seriös än skämtsam, men denna kväll drog han flera oneliners som fick publiken på gott humör, exempelvis om moderatledaren Anna Kinberg Batra, även kallad AKB: »Det är inte en slump att hon kallas för AKB, Aldrig Klara Besked«, sa han till publikens förtjusning.

ballong3