Foto: Flickr/Stephan Hochhaus
Foto: Flickr/Stephan Hochhaus

Bara 8 procent av de föräldralediga männen tar ut de extrapengar de har rätt till i sitt kollektivavtal. Motsvarande siffra för kvinnorna är 83 procent. 

För att dryga ut kassan under föräldraledigheten ingår i de flesta kollektivavtal föräldrapenningtillägg. Men bara 8 procent av papporna tar ut hela tillägget de har rätt till, visar en ny rapport från LO. Motsvarande siffra för kvinnorna är 83 procent.

För att få del av tillägget behöver man själv anmäla föräldraledigheten till AFA Försäkring. Bristande information om att tillägget existerar tror Stefan Hansson, LO-distriktet i Stockholms län, är en stor bidragande orsak till det ojämna uttaget.

– Vi måste bli ännu bättre på att informera om att den här tillägget finns. Män är sämre på att ta ut den här ersättningen, men många vet säkert inte att möjligheten finns, säger Stefan Hansson, till Kommunalarbetaren.

Utöver extra pengar under en för många knaper ekonomisk period, kan föräldrapenningtillägget underlätta en mer jämställt uttag av föräldradagarna, menar han.

– Vi har en arbetsmarknad med ojämställda lönesättningar. Män har ofta högre lön än kvinnor, vilket kan vara en bidragande faktor till att män tar ut färre föräldradagar. Om män tar del av det här tillägget kan det hjälpa till att bidra till en mer jämställd föräldraledighet, säger Stefan Hanssn.