Vänsterledaren Lars Ohly har hållit sitt avskedstal. Ett tal i stort sett fritt från omprövning av Vänsterpartiets politik.

Lars Ohly hade tänkt sig en dramatisk, litterärt anstruken, inledning på sitt avskedstal, som öppnade Vänsterpartiets kongress i Uppsala under torsdagseftermiddagen. Med scenen nedsläckt, stående i en ensam ljuskägla, skulle Ohly läsa ur Claes Anderssons ”Mörkrets Klarhet”.

Upplägget föll. När Ohly visade sig i ljuskäglan utbröt stående ovationer, och takljuset slogs på. Sedan följde en ett tal som var allt annat än ett avsked.

I stället för att sammanfatta sina åtta år på partiledarposten, lät Lars Ohly som om han deltog i riksdagens partiledardebatt. Han gjorde utfall mot den borgerliga regeringen, mot sina forna rödgröna samarbetspartners och mot Sverigedemokraterna. Självkritiken var sparsam. ”Det största misslyckandet för vänstern i valet 2010 var att vi misslyckades med att hålla rasisterna utanför riksdagen”, sade Ohly.

Det var i stort sett det enda Ohly hade att säga om 2000-talets allt svagare valresultat för Vänsterpartiet. Under den efterföljande presskonferensen kallade han det sitt bästa tal någonsin.

Nu planerar Ohly inte heller att lämna politiken. Han kommer att behålla sin riksdagsplats och hoppas på att få bli talesperson för något politikområde. Vilket område han skulle föredra vill Ohly dock inte tala om.

Men talet framstod ändå som något märkligt. Budskapet blev att det är förhållanden i omvärlden och de politiska motståndarna som ska bekämpas. Inte att Vänsterpartiet är i behov av att förändra sin politik.
– När jag i förväg funderade över talet kom jag fram till att det skulle vara samlande och fokusera på det vi gemensamt kan vara stolta över, säger Lars Ohly.

Till Dagens Arena säger Ohly att han i talet ville etablera en positiv stämning bland kongressens ombud. Han tänker inte heller lufta vänsterpartistisk självkritik under kongressen.
– Men efteråt kommer vi att få tillfälle att diskutera vad vi kan göra bättre.

Som Dagens Arena skrev i slutet av förra året, är bristande trovärdighet ett av de största problemen för Vänsterpartiet. Att i ett tal som ska etablera ett känsloläge inte uppehålla sig åtminstone ett par minuter kring vad som gått fel, är sannolikt inte en del av lösningen på det problemet. I och med tystnaden lämnar Lars Ohly över uppgiften att säga som det är till den eller de som i morgon väljs till efterträdare.