Bild: Nya Karolinska Sjukhuset

Miljarder saknas i finansieringen av Nya Karolinska. Värdefull mark kan inte säljas.

Byggandet av Nya Karolinska Sjukhuset har fått nytt grus i maskineriet. Försäljningen av mark för ett värde på mellan 6 och 8 miljarder kronor måste skjutas på framtiden, avslöjar Dagens Industri på måndagen.

Den uppskjutna försäljningen lämnar ett stort hål i finansieringen av sjukhusbygget, som totalt har en nota på 52 miljarder kronor.

Enligt den ursprungliga planen skulle det gamla sjukhusområdet säljas i samband med att NKS stod klart. Marken är värdefull och landstingspolitikerna räknade med att tjäna stora summor på en omvandling av området till kontor och bostäder.

Men landstinget kommer att tvingas behålla flera fastigheter. NKS kommer nämligen att ha 200 färre vårdplatser än det gamla sjukhuset – en minskning med 25 procent. Samtidigt växer Stockholm med drygt 40 000 personer om året. Fram till att andra sjukhus i Stockholmsområdet har byggts ut kommer därför landstinget att tvingas behålla de gamla lokalerna.

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) vill för DI inte svara på frågan om vad en utebliven försäljning innebär för landstingets ekonomi. Han säger dock att det har varit svårt att planera för omfattningen av vårdbehovet eftersom Stockholm har växt så pass mycket:
– Sedan 2006 har Stockholms län vuxit med över 200 000 invånare. Därför behövs mer vård än vad som tidigare var planerat, säger han till DI.

Det har varit många turer kring bygget av det nya sjukhuset, något som Dagens Arena sammanställde i maj 2012.

Dagens Arena har tidigare skrivit om Nya Karolinska:
Hård kritik mot Nya Karolinska
Läkarförening: Vårdkrisen är politikernas fel

Många turer i NKS-affären

Riskkapitalister kan ta över Nya Karolinska

Dyr affär för stockholmarna

Utan konkurrens