Turerna kring prestigebygget Nya Karolinska sjukhuset har varit många. Dagens Arena har sammanställt händelseförloppet:

  • I maj 2010 avslöjas att Skanska vann upphandlingen om Nya Karolinska Sjukhuset utan konkurrens. Det skedde trots att landstingsfullmäktige i Stockholm villkorat upphandlingen med att tillräckligt många aktörer skulle delta.
  • Dåvarande moderata landstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd beslutar att gå vidare med upphandlingen och väljer att inte lystra till oppositionens krav om att stycka upp kontraktet för att kunna få in fler bud.
  • Samtidigt pågår ett bråk mellan landstingsmajoritet och opposition om kostnaderna för det nya sjukhuset. Totalt har kostnaden för NKS har beräknats till 52 miljarder kronor. Oppositionspartierna menar å sin sida att kostnaden kommer sluta 20 miljarder högre.
  • Räntekostnaderna för bygget är sekretessbelagt på den borgerliga majoritetens begäran. Men när journalisten Anna Creutzer, som då jobbade på E24, räknar på det underlag hon fått ta del av kommer hon fram till att lån från diverse olika storbanker har ett påslag som är tre till fyra gånger högre än vad som är rimligt. Hon undrar också om politikerna redan från början räknat med att Skanska ska spräcka budgeten.
  • I april 2012 avslöjar Dagens Industri att landstinget har hållit ett krismöte om det dyra avtalet med Skanska. Veckan innan har DI avslöjat att landstinget anlitat en advokatfirma för att se om det går att dra sig ur avtalet med Skanska.
  • DI avslöjar även att landstinget redan har ansökt om tjugotalet ändringar av det nuvarande avtalet med Skanska. Något som enligt källor till tidningen kommer att kosta skattebetalarna 120 miljoner kronor. Även ledningen för NKS har i det tysta bytts ut (ej på nätet).
  • Den senaste turen är Dagens Samhälles avslöjande att Skanska vill sälja NKS när sjukhuset är färdigbyggt. Intresserad köpare är Skanskas samarbetspartner, brittiska rikskapitalbolaget Innisfree.

Historien om Nya Karolinska sjukhuset börjat allt mer lika en såpopera. Till nästa avsnitt sänds kan ni ta er en titt på pressklippen om Stockholms nya sjukhus: