FOTO: Sebastian Sandström

IF Metall När Marie Nilsson äntrade podiet som nyvald förbundsordförande möttes hon av stående ovationer. IF Metall har valt första kvinnan till posten som  förbundsordförande.

– Jag är här nu. Det känns alldeles underbart, inledde Marie Nilsson, sitt tal som nyvald ordförande.

Den nya metallbasens fackliga engagemang började i Stenungsund när hon arbetade inom processindustrin. Nu har hon varit i fackets tjänst i över 30 år.

– Jag är nog en ganska nyfiken person, känslan av att arbeta med något som betyder något och som har mening för andra människor, att bygga en facklig organisation och försvara och förbättra IF Metallarnas arbetsvillkor, det är motiverande.

2014 blev Nilsson fackförbundets vice ordförande och tvingades då säga upp sig som drifttekniker. Nyligen blev hon också invald i Socialdemokraternas partistyrelse.

Hon ersätter rutinerade Anders Ferbe, som innehaft ordförandeposten sedan 2012, och försvarat industriavtalet sedan det först kom till 1997.

– Det kommer bli en utmaning att försvara industriavtalet. Sen handlar det om att få fart på kompetensutvecklingen, att det verkligen sker någonting ute på arbetsplatserna. I ett större perspektiv handlar det om täckningen av den svenska modellen, att vi har arbetsplatser som faktiskt har kollektivavtal, säger Marie Nilsson.

Valet av Marie Nilsson innebär att två industriförbund på kort tid har valt kvinnliga förbundsordförande (Livs valde Eva Guovelin). LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin gläds över utnämningen av Nilsson.

– Jag tycker att det är ett alldeles lysande val. Valberedningen har presenterat ett väl sammansatt team. Efter att ha jobbat med Marie i olika uppdrag kan jag säga att det är är en klok, lösningsorienterad, sansad och skarp kvinna.

– Det visar att ett medvetet jämställdhetsarbete lönar sig. Nu finns inget tvivel om att erfarenhet, ledarskap, kunskap går först. Vi kan faktiskt säga att ett glastak är krossat. Det här är historiskt, på kort tid har två industriförbund valt sina första kvinnliga ordförande, säger Guovelin.

Marie Nilsson konstaterar att just jämställdhetsarbetet har förändrats under hennes långa fackliga karriär. Inom LO har kvinnor länge varit underrepresenterade i både styrelse och avtalsråd. IF Metall är ett av de fackförbund som lever upp till LO:s krav på kvinnlig representation på central nivå.

– Det har hänt väldigt mycket de senaste åren och vi har jobbat väldigt målmedvetet för att få in fler kvinnor. Vi har satt upp som mål att ha nästan 30 procent kvinnor i beslutande organ och det har vi nästan nått upp till, säger Marie Nilsson.

Tomas With valdes till vice ordförande, Anna Jensen Naatikka till förbundssekreterare och Veli-Pekka Säikkälä till avtalssekreterare. Alla fyra valdes enhälligt.

 

Fakta Marie Nilsson

Född: 1964

Bor: Stockholm och Stenungsund

Bakgrund: Tidigare drifttekniker på företaget Borealis 1982–2012. Sedan 2000 i Industrifackets förbundsstyrelse, sedan 2006 i IF Metalls.

Familj: Två döttrar och sambo.

Fritidsintressen: På västkusten helst i båten. I Stockholm gärna i en teater- eller biosalong.

Läser: Facklig litteratur, med ett kort avbrott för skönlitteratur under sommaren.