konstnärslöner Konstnärer halkar efter i löneutvecklingen, slår Konstnärsnämnden fast. »Det enda stöd jag kan se att samhället kan ge är att konstnärer ska betala mindre i skatt«, säger konstnären Marianne Lindberg de Geer.

En ny rapport från Konstnärsnämnden visar att konstnärer kommer från välutbildade familjer i mycket högre utsträckning än andra yrkesgrupper. 46 procent av konstnärerna har en förälder med eftergymnasial utbildning. Motsvarande siffra för andra yrkesgrupper är 25 procent.

– Det kan få förödande konsekvenser för demokratin i samhället och den kulturella mångfalden om den socioekonomiska bakgrunden är avgörande för att du vågar välja konstnärsyrket. Då riskerar konstnärsyrket att bli en klassfråga, medan vi i branschen menar att den måste vara öppen för alla människor i vårt land, säger Ulrica Källén, verksamhetsledare för Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, till Dagens Nyheter.

För bristande trygghet, det finns det gott om i konstbranschen. En av aspekterna är svårigheten att försörja sig. Konstnärsnämndens rapport visar att konstnärer halkar efter i löneutvecklingen. Och i dag tjänar en högskoleutbildad konstnär runt 80 000 mindre per år i jämförelse med en person i ett annat yrke men med lika lång utbildning.

Konstnären Marianne Lindberg de Geer menar att det sig själv att det inte går ihop för särskilt många konstnärer.

– Att vara konstnär är inte att öppna affär och kränga tavlor. För att få en bra målning måste jag pröva en massa gånger tills den blir bra. Under tiden har konstnären zero inkomst. Tycker sedan galleristen att den är värd att visas i sina lokaler och sedan lyckas sälja den tar hen 50 procent plus moms för det. Om den inte säljs går båda med förlust, skriver Marianne Lindberg de Geer i ett mejl till Dagens Arena.

– Det enda stöd jag kan se att samhället kan ge, är att konstnärer med konsten som huvudyrke, ska betala mindre i skatt. Det skulle hjälpa något, skriver hon.