Bild: .v1ctor./Flickr

Larmrapport från Attendos äldreboende. “Attendo mörkade en del avvikelser för att inte framstå i dålig dager”, enligt tidigare anställd.

Blöjor som inte byts och uttorkade äldre. På onsdagen avslöjar Aftonbladet larmrapporter från Attendos äldreboenden. Attendo är en av de stora vårdjättarna i Sverige. 2012 gjorde företaget en rörelsevinst på 400 miljoner kronor. Så sent som 2013 plockade företagets ägare ut en miljard kronor ur Attendo.

Men enligt anhöriga har vården brister:
– Mammas blöja är alltid dyngsur. Det är inte bara obehagligt och nedvärderande för henne. Mamma har även fått upprepade urinvägsinfektioner på grund av att även avföring har torkat fast. Och det gör henne bara ännu mer förvirrad i sin demens, säger Birgitta Lundmark till Aftonbladet.

Birgitta Lundmark berättar också att personalen vittnar om att vårdavdelningen är underbemannad och att man öppet medgett att man inte har haft tid för hennes mamma.

Jessika Ljusner, tidigare anställd på Attendos boende i Norrtälje, instämmer i kritiken:
– Jag var ofta helt själv på kvällarna. Vi uppmanades till och med att ljuga för de anhöriga och säga att vi var fler än vi var. När ­arbetsschemat ändå läckte ut blev vi kallade till ett ­möte för att vi hade varit ”illojala”.

Enligt Jessica Ljusner finns en företagskultur på Attendo som missgynnar de äldre:
– Om det händer något ska man som anställd skriva en avvikelserapport. Men det blev sällan någon uppföljning på dem. Jag skulle säga att Attendo mörkade en del avvikelser för att inte framstå i dålig dager.