Foto: Jonna Westin

Stefan Löfven ger nu en rad besked om vad som händer vid maktskifte.

Stefan Löfven har tidigare fått kritik från flera håll för att han och Socialdemokraterna inte tydligt tagit ställning mot läxrut. Avdraget, som anses gå stick i stäv med skolans kompensatoriska uppdrag och inte kan nyttjas av till exempel arbetslösa eller sjukskrivna, har kritiserats på bred front. Men Socialdemokraternas kritik har varit mycket försiktig.
”Det är dags att våga visa att du är sosse, Stefan Löfven.” skrev till exempel Karin Pettersson på oberoende socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida.

På måndagen kommer Löfven dock med ett otvetydigt besked: Läxrut ska bort om Socialdemokraterna hamnar i regeringsställning.
– Det ska tas bort, säger Löfven till Sveriges Radios Ekot och säger att det inte spelar någon roll hur populärt det blir:
– Alla ska ha tillgång till läxhjälp. Inte bara några.

Löfven ger också, med ett och ett halvt år kvar till valet, en del andra definitiva besked:

Om Socialdemokraterna får bestämma ska kommuner och landsting själva få avgöra om de vill införa valfrihetssystem inom äldreomsorgen eller inte, arbetsgivaravgiften för unga under 25 år ska återställas till samma nivå som för andra anställda, den sänkta krogmomsen ska återställas och skatten ska höjas för de som tjänar mer än 60 000 kronor per månad, enligt Ekot.

Beskeden lär välkomnas av de som efterlyst mer konflikt mellan alliansen och Socialdemokraterna och kommer lägligt innan onsdagens partiledardebatt i riksdagen, där Socialdemokraterna dock representeras av gruppledaren Mikael Damberg.