Jonas Åslund

LO-BOSTÄDER LO och sju LO-fackförbund planerar att investera 2,5 miljarder kronor i nybyggda hyresrätter genom nya bolaget Bantorget Hyresbostäder, skriver Dagens Samhälle.

Det handlar framförallt om pengar som LO har tjänat genom att i två omgångar sälja av merparten av sitt innehav i Aftonbladet till norska mediekoncernen Schibsted.

Från början fanns tankar om att LO skulle använda pengarna till att storsatsa på annat håll inom mediesektorn, men något sådant beslut har inte fattats trots utredningar.

Nu ska pengarna istället investeras i bostäder och första förvärvet består av 196 lägenheter i Kalkbrottet i Limhamn utanför Malmö. Där kommer första inflytt ske i slutet av året.

Förutom LO är sju andra fackförbund inom LO-gruppen med i satsningen: Byggnads, Kommunal, Elektrikerna, Seko, Handels, Pappers och Hotell- och restaurangfacket.

– Vi kommer att koncentrera oss på nyproduktion och håller på att ta fram vår investeringsstrategi. Avsikten är att förvärva för 2,5 miljarder kronor. Våra investerare vill ha pengarna i arbete, säger Erik Spernaes, vd i LO:s fastighetsbolag Bantorget Egendom till Dagens Samhälle.

LO-satsningen skulle kunna räcka till 1 250 nya hyrestvåor, men Erik Spernaes säger att det är svårt att få ned kostnaderna.

– Vi tittar på möjligheten att genom det statliga investeringsstödet få ner hyresnivåerna, säger han till tidningen.