Karl-Petter Thorwaldsson

M vill nedmontera arbetsrätten och går fram med skarpa förslag om lägre ingångslöner. Facken är starkt kritiska. Längst går LO: »Moderaternas förslag kan göra att vem som helst när som helst kan bli av med jobbet«.

Moderaterna vill luckra upp Las och går fram med skarpa förslag om en ny anställningsform med lägre ingångslöner. Facken reagerar starkt på partiets nya linje. Argast av dem alla är LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är på ren svenska en krigsförklaring mot alla löntagare i Sverige. Om detta blir det strid varje dag fram till valet, och alla ska veta att Moderaternas förslag kan göra att vem som helst i Sverige när som helst kan bli av med jobbet, säger han till Dagens industri.

LO: Om detta blir det strid varje dag fram till valet.

Han kallar omsvängningen »den absolut största förändringen av svensk arbetsmarknad sedan 1930-talet«.

Enligt Eva Nordmark, ordförande TCO, kommer förslagen slå hårt mot medelklassens möjlighet till omställning och rörlighet. Hon uppmanar också Moderaterna att dra tillbaka förslagen omgående.

– Jag blir väldigt bekymrad över tongångarna och det är en olycklig omsvängning. Sveriges framgångsrecept bygger på att det är parterna, inte politikerna, som förhandlar löner, säger Eva Nordmark.

Även Sacos ordförande Göran Arrius är kritisk.

– Den svenska modellen har faktiskt visat sig kunna leverera riktiga löneökningar till svenska medarbetare under lång tid. Vi tycker att det är olyckligt om man nu går in och bryter den partsautonomi som vi har i Sverige, säger Göra Arrenius.