Piller utspillda ur en amerikansk läkemedelsburk
Foto: Charles Thompson / Pixabay

NYHET Läkemedelsföretaget som anses ha ett stort ansvar för den amerikanska opioidkrisens utveckling, Purdue Pharma, har lämnat in en konkursansökan.

Ansökan om konkurs är en del av överenskommelsen som träffats i en jättelik process med över 2 000 stämningar mot företaget. Misstanken gäller bland annat att Purdue Pharma ska ha varit otydliga i hur beroendeframkallande företagets läkemedel Oxycontin är.

– Den här överenskommelsen gör att vi undviker att slösa hundratals miljoner dollar och år på utdragna rättstvister, och kommer istället att ge miljarder dollar och resurser till samhällen över hela landet som försöker hantera opioidkrisen, säger Steve Miller, Purdue Pharmas styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Läs mer om den amerikanska opioidepidemin: Langare i vita rockar

Han meddelar att överenskommelsen bland annat stöds av 24 amerikanska delstater och frigör omkring 10 miljarder för att bekämpa opioidepidemin. Men enligt the Guardian är två dussin delstater inte inkluderade i överenskommelsen, eller motsätter sig den. Bland annat uppges företrädare för Massachusetts, New York och Connecticut vilja att familjen Sackler som äger bolaget ska gå in med mer av sina egna pengar. Även enskilda medlemmar i familjen väntas bli stämda.

Läs mer: »Svag risk för svensk opioidepidemi«