Porrsajten Pornhub erbjöd gratis premiumkonto, riktat mot befolkningar i karantän. Här på italienska.

Nyhet Att rikta en kampanj mot isolerade människor i karantän har blivit en succé för världens största porrsajt. Men det innebär också att deras innehåll ifrågasätts allt starkare.

Världens mest framgångsrika porrsajt, Pornhub, gav fri tillgång till sina tjänster när Europas länder började isolera sina befolkningar. Detta gav snabbt resultat för porrtjänsten, som nu visar en ökning av trafiken med 12 procent under mars, enligt the Guardian. I Italien steg trafiken med 57 procent. I Frankrike nästan 40 procent, och i Spanien med hela 61 procent.

Pornhub, som ägs av kanadensiska Mindgeek baserat i Luxemburg, säger att en del av vinsten som tillkommit genom ökad trafik ska tillfalla arbetet med covid-19. Företagets verksamhet är dock ifrågasatt av flera skäl, och när deras kampanj nu ökar användarskaran har till exempel brittiska politiker reagerat.

En av anledningarna till kritiken är att Pornhub har svårt att hantera sitt innehåll. Flera exempel har funnits på stötande innehåll, och rena övergrepp. Dessutom är så kallad hämndporr, där någon vill skada en tidigare partner genom att offentliggöra privata filmer, inte ovanligt. Detta har lett till att många drabbats när de brutit upp ur sina relationer, enligt the Guardian. Pornhubs metoder att samla in användardata och uppgifter om sina besökare har också ifrågasatts.

– Vi måste få kontroll över den här industrin, säger Tracy Brabin som företräder Labour och är kulturpolitisk talesperson i den brittiska skuggregeringen.

– Vi har en plikt att ta hand om de unga människor vars videos nu delas mot deras vilja, säger hon till the Guardian.

Partikollegan Rosena Allin-Khan är annan parlamentariker som reagerat:

– Det mest alarmerande är att människor kan bli våldtagna och filmer på detta läggs upp på nätet. Det är chockerande och borde leda till protestskrik i landet.

Den konservativa regeringen arbetar med en lagstiftning för att komma till rätta med problemet, men kritiska röster höjs nu från flera håll som anser att det går för långsamt.

– Det tar för lång tid, vi har pratat om detta i två år nu, säger till exempelvis den konservativa parlamentsledamoten Maria Miller till the Guardian.

Mindgeek menar att sajten arbetar systematiskt med att avlägsna allt innehåll som kan vara olagligt.