Foto: Marcus Johnson, Leander fotograf.

Kravlistor och sänkt ersättning är att vänta för nyanlända i Moderaternas Sverige. 

Innehåll
Det är nästan som att partiledarna inför årets politikervecka i Visby fått utskickade talepunkter om vad de ska ta upp från Almedalsscenen. Återkommande ämnen är sexuella övergrepp på festivaler, socioekonomiskt utsatta områden, integration och svenska värderingar. Moderatledaren Anna Kinberg Batra var inte sämre hon.

Efter en inledning där hon målade upp bilden av en grillande barnfamilj en lördagskväll som denna, gick hon snabbt in på rätten för alla tjejer att få vara på festival utan att bli sexuellt ofredade eller våldtagna. I samband med det lanserade Anna Kinberg Batra ett helt nytt politiskt förslag: Brottsrubriceringen grovt sexuellt ofredande. För den som fälls för brottet är minst 9 månaders fängelse att vänta. Lagrummet är tänkt att användas när det rör sig om flera gärningsmän eller om gärningsmannen agerat särskilt hänsynslöst. Förslaget är klart värt att utreda närmre.

I samband med lanseringen av en ny brottsrubricering meddelade Anna Kinberg Batra att den som blir fälld för brott som ger sex månaders fängelse och inte är svenskt meborgare, ska kunna utvisas.

Annars var det innehållet i Moderaternas plan för ett starkare Sverige som byggde talet. Och då det är en förhållandevis spretig plan, blev det även ett ganska spretigt tal. Bidragstak, nolltolerans för dåliga skolor, krav på ansträngningar för att lära sig svenska, utvidgat aktivitetskrav i försörjningsstödet, arbete ska löna sig framför bidrag, första-jobbet-anställning ihopparat med ett första-jobbet-skatteavdrag, och så vidare. Planen, som från början innehöll fyra punkter, har fyllts på allt eftersom sedan lanseringen.

Moderaternas plan för Sverige är till stora delar en kravlista för individer som uppbär någon form av bidrag, och riktar sig främst till nyanlända. De måste lära sig svenska värderingar. För inget är ju svenskare än att få krav ställda på sig och att göra rätt för sig, enligt Anna Kinberg Batra.

Analys
Anna Kinberg Batra har en plan. Det framgår med all önskvärd tydlighet. Men hon är inte de stora visionernas kvinna. Planen handlar om att lösa frågor som föreligger här och nu, men handlar väldigt lite om det samhälle Moderaterna vill skapa på sikt.

Det är tydligt att Moderaterna slår knut på sig själva för att ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Att lägga kravet om att det ska krävas lägre straff för utvisning i direkt anslutning till frågan om sexualbrott insinuerar starkt att den typen av brott är kopplat till utländsk bakgrund. Det är bara osmakligt.

En bit in i talet önskar en mest att Anna Kinberg Batra kan börja tala ur skägget. Om det är så att de som uppbär försörjningsstöd eller erhåller etableringsersättning, och ska få den sänkt med deras förslag, inte gör rätt för sig, måste det ju vara så att de i moderatledarens ögon är rent ut sagt lata. Annars borde inte ett bidragstak göra någon större skillnad. Men något sådant erkännande har än så länge inte kommit från moderatledarens läppar.

En fråga som också saknar ett svar är hur första-jobbet-anställningarna, som bara ska ge 75 procent av ingångslönen, ska möjliggöra att arbete lönar sig. Det är svårt att se att Moderaterna kan matcha den lägre lönen med en skattesänkning, så att en lägre lön för individen inte får någon verkan i plånboken.

Känsla
Anna Kinberg Batra har ett riktigt bra självförtroende. Så bra att hon vid flertalet tillfällen med ett självgott Varsågod! bjöd in publiken att applådera. Men hon är inte de stora talens mästare. Skratt fick Anna Kinberg Batra bara när hon drev med Stefan Löfven.

Mer än något annat är det en känsla som dröjer sig kvar efter talet: Anna Kinberg Batra är extremt sugen på att bli statsminister. Frågan som får sitt svar först efter valet är om hon kan tänka sig ta emot stöd från, och i så fall vilket, Sverigedemokraterna för att nå målet.