Bild: Jonas Åslund/Flickr
Bild: Jonas Åslund/Flickr

LO har granskat Sverigedemokraternas arbetsmarknads- och välfärdspolitik. Här är partiets löntagarfientliga ställningstaganden.

I morgon tisdag lanserar LO en kampanj som riktar hård kritik mot Sverigedemokraternas politik.

Men det är inte migrationspolitiken, utan partiets arbetsmarknads- och välfärdspolitik som nu hamnar under lupp. LO vill understryka att SD inte bara är ett främlingsfientligt parti utan även ett högerparti, vars politik har negativa konsekvenser för löntagarna.

Här är några av Sverigedemokraternas löntagarfientliga ställningstaganden.

Ja till vinster i välfärden
Under valkampanjen 2014 var Sverigedemokraterna emot vinster i välfärden, men har efter det gjort en kovändning för att nu vara för vinstuttag i välfärdsföretag. Tidigare i höst avslöjade Dagens Industri att SD-toppar har haft hemliga möten med Svenskt Näringsliv, vilka har fått partiet att ändra sig i frågan.

Minskat stöd till kommunerna
I sin skuggbudget vill SD sänka statsbidragen till kommuner och landsting med nästan 50 procent. 2018 ska minskningen uppgå till 53 miljarder kronor, vilket utgör ungefär en tiondel av kommunernas sammantagna budget.

Nej till slopad stupstock i sjukförsäkringen
Sverigedemokraterna stöttar inte regeringens förslag på att ta bort den bortre gränsen för sjukförsäkringen.

Ja till undantag i las
Sverigedemokraterna vill se fler undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd och därmed försämra anställningstryggheten, främst för unga.

Ja till skattesänkningar för de som tjänar som mest
Sverigedemokraterna är positiva till jobbskatteavdrag, och stöttade alliansregeringens förslag om ett femte avdrag så att det gick igenom i riksdagen.