Semestern närmar sig med stormsteg. Trots det är semesterbemanningen inte löst på Stockholms akutsjukhus. På Karolinska saknas 400 sjuksköterskor inför sommaren. 

En månad kvar till semestern och ännu är bemanningen inte löst på Stockholms akutsjukhus. Redan nu står det klart att sjukhusen kommer bli tvungna att minska antalet vårdplatser under sommaren.
– Det blir en minskning, framför allt av planerad vård. Men för akutvården är fortfarande målsättningen att hålla öppet så mycket som möjligt. Det är ont om sjuksköterskor och rekryteringen i sommar är en utmaning för alla akutsjukhus, säger Anna Nergårdh, chefsläkare för landstinget till tidningen Metro på måndagen.

Stockholms läns landsting varnar för att patienterna kanske inte kommer att kunna få vård på det sjukhus man brukar gå till samt att patienter kan få vänta längre tid på planerad vård.

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge är läget mest ansträngt. Där kommer antalet vårdplatser att dras ner. Enligt uppgifter till Vårdförbundet saknas 400 sjuksköterskor inför sommaren, vakanser och sommarvikarier inkluderade. Enligt uppgifter till Vårdförbundet erbjuds de anställda på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus 5 000 kronor för varje semestervecka de inte tar ut.

I förra veckan meddelade Stockholms läns landsting att de avsatt 20 extra miljoner för att kunna öka sjukhusens kapacitet vid ansträngda situationer under sommaren. Hur pengarna skall fördelas är än så länge inte klart, skriver tidningen Metro. Tidigare har Vårdförbundet krävt att en handlingsplan upprättas för samtliga stora sjukhus i Stockholmsområdet. Det för att situationen redan innan sommaren har inletts är mycket ansträngd.
– Vi befinner oss i en sommarsituation fastän sommaren inte ens har börjat. Läget är värre än förra året och vi undrar hur alla de som är sjuka ska tas om hand. Det räcker inte att lägga patienten i en säng, utan det ska finnas en sängplats och den personalgrupp som behövs runt patienten. Jag har dagligen samtal med våra medlemmar och de är oroliga, sa Eva Nowak till Dagens Arena då.