Boverket visar på en krisartad situation för nyanlända. “Marknaden kan lösa bostadsfrågan för folk med pengar, men inte för fattigt folk”, säger forskaren Anders Törnquist.

Boverket har kartlagt bostadssituationen för asylsökande och nyanlända – resultatet är nedslående.

Asylsökanden vittnar om trångboddhet, svårigheter att hitta lägenhet på laglig väg och att många tvingas flytta ofta.

Ett av Boverkets förslag är: ”staten behöver initiera processer så att bostäder byggs” – och då specifikt för grupper med de lägsta inkomsterna. Anders Törnquist, föreståndare på Centrum för urbana studier vid Göteborgs universitet, tycker att det är dags för staten att börja bygga bostäder.

– Vi är nu i ett läge där behoven är så pass stora och bostadsförsörjningen är extremt eftersatt. Men man måste ta ett djupt andetag och planera så att man inte gör om miljonprogramsmisstaget och inte bara börja panikbygga dåligt och kategoriserat utan varierat, småskaligt och blandat. Annars segmenterar man segregationen ytterligare, säger han.

Enligt Anders Törnquist krävs nu ett ordentligt krafttag för att förbättra bostadssituationen.

– Man kan inte överlåta det här till marknaden, för marknaden löser ju inte det här. Marknaden är bra på att lösa bostadsfrågan för människor som har pengar, men den löser den inte för fattigt folk, säger Anders Törnquist.

Boverket menar att boendesituationen får många negativa konsekvenser. Etablering och introduktion på arbetsmarknaden för nyanlända kan försenas eftersom en osäker boendesituation gör det svårt att fokusera på etableringsinsatserna.

De asylsökande som ordnar eget boende (EBO) bor i praktiken alltid hos släktingar eller bekanta, ofta temporärt och trångt. Trångboddhet gör det bland annat svårt för nyanlända barn att få plats att leka och läsa läxor.

Mest ansträngd är bostadssituationen i storstadsregionerna, där trångboddheten rapporteras vara som störst. För att förhindra detta föreslår Boverket att asylsökandes rätt att välja var hen vill bo under asylprocessen ska begränsas – ett förslag som om inte annat verkar svårt att genomföra.

– Det förtäljer ju inte historien hur detta skulle gå till. Det finns ju naturligtvis massa skäl till att folk flyttar till Göteborg eller Södertälje, det är ju för att folk har sina släktingar eller vänner där och man upplever att det finns större möjligheter där. Hur skulle man hantera det rent praktiskt, så att det dessutom blir effektivt? , säger Anders Törnquist.