Första maj Höjd pension, avdragsrätt för a-kassa, barnomsorg på obekväma tider. Under gårdagens första maj-firande handlade politikernas tal runt om i landet om förbättringar i välfärden och behovet av ökad trygghet.

Statsminister Stefan Löfven lovade att pensionen skulle höjas med 600 kronor, och pratade om vallöftet på 14 000 nyanställningar inom vården till 2022. I sitt tal nämnde Löven även att Sverige behöver fler poliser, Socialdemokraterna vill se poliskåren utökad med 10 000 poliser till 2024.
– Det är arbetarklassen som bor i de hårdast utsatta områdena. Det är de som har det svårast som drabbas hårdast om samhället är för svagt för att bekämpa brott, sa Stefan Löfven.

Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet kommenterar talet med att fokus kanske ligger på fel ämne, svenskarna är mest oroliga för klimatförändringar och miljöförstöring, något som inte nämndes i Stefan Löfvens tal. Men, »samtidigt vet vi ju att våld, skjutningar och stenkastning oftast sker i bostadsområden där lågavlönade, arbetslösa och lågutbildade bor«.

I sitt tal på Norra Bantorget i Stockholm riktade Stefan Löfven även kritik mot Moderaterna och deras politik.
– Jag är så trött på det här! Min enkla önskan är: Tala ur skägget! Stå för konsekvenserna – eller byt politik!
– Lyckas man inte övertyga väljarna om sin egen politik kan man alltid försöka svärta ner motståndaren, kommenterar Göteborgs-Postens ledarskribent Aleksandra Boscanin.

Även finansminister Magdalena Andersson, som första maj-talade i Landskrona, fokuserade på förbättrad trygghet och välfärd.
– Vi löser inga samhällsproblem genom att göra samhället svagare, tvärtom, vi löser dem genom att bygga samhället starkt. Därför ska vi utveckla den svenska modellen, inte avveckla den, sa hon.

I Kungsträdgården i Stockholm hade tusentals människor samlats för att lyssna på Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedts första maj-tal. I sitt tal hyllade Sjöstedt den nu bortgångne partimedlemmen och artisten Jerry Williams och kritiserade vinstuttaget i välfärden. Jonas Sjöstedt sa också att strejkrätten måste bevaras, ett budskap som återfanns på många plakat i Vänsterpartiets demonstrationståg. Vänsterledaren presenterade i sitt tal också ett nytt vallöfte: Avdragsrätt för a-kasseavgiften. Förslaget om en skattereduktion på avgiften skulle kosta cirka 1,25 miljarder kronor om året.
– För en vanlig butiksanställd skulle det ge 400 kronor mer om året, sa Jonas Sjöstedt.

I Trollhättan talade LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin om ökande klyftor i samhället och hur avgiftsfritt lärfritids skulle kunna minska dem.
– Vi vet att tidiga insatser är avgörande. Lärfritids är en sådan insats. En reform som kan bidra både till bättre skolresultat, meningsfull fritid och en jämlik skola, sa Guovelin.

I Östersund pratade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om förslaget på höjd pension och det lokala fotbollslaget ÖFK.

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldssons höll första maj-tal i Ale och Göteborg och riktade in sig på att a-kassan bör förbättras, pensionerna höjas och att man ska ha rätt till barnomsorg på obekväma arbetstider. Pensionerna kan enligt LO förbättras genom att pensionsavgifterna höjs, så att det blir mer pengar i systemet. »Det är ett konstigt utspel från en fackbas, att vilja sänka reallönerna för sina yrkesarbetande medlemmar. Dessbättre avvisar etablerade partipolitiker detta vägval«, kommenterar Dagens Industris Tobias Wikström på ledarplats.