Apoteket på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Exklusiva och dyra mediciner säljs illegalt via flera apotek.

Flera apotek bedriver illegal läkemedelshandel. Det har framkommit sedan Läkemedelsverket fått tips om den kriminella handeln och inlett en granskning. En handfull apotek har hittills ertappats – men misstankar finns mot betydligt fler apotek. Det handlar framför allt om extremt dyra och exklusiva läkemedel.
– Det är några enstaka läkemedel, några av dem är cancermediciner, säger Annika Babra, gruppchef på Läkemedelsverkets inspektionsenhet, till Sveriges Radios Ekot.

En av anledningarna till att den illegala handeln uppstått tros vara att den hårda konkurrensen mellan olika apotek gjort apoteksnäringen mindre lönsam.
– Det är en del apotek som har svårt att överleva. Det finns ingen begränsning hur många apotek det får finnas i olika städer, säger Annika Babra till Ekot.

Konsekvenserna av privatiseringaren av apoteken har fått mycket kritik tidigare. Bland annat har SVT visat att apoteken oftast inte klarar att få fram medicin till kunderna inom 24 timmar när den inte redan finns hemma.

Dessutom väntas ett stort antal apotek i glesbygden lägga ner under 2013 på grund av dålig lönsamhet, vilket kan leda till svåra tillgänglighetsproblem för boende på landsbygden.