Joseph Stiglitz (t.v.) kommer till Almedalen, det gör inte Rossana Dianmarca. Bilder: UNIDO/Flickr och Mathias Leveborn.

Almedalen17 Trots skarp kritik mot att nazistiska NMR deltar i årets Almedalsvecka, är resebokningarna inför veckan fler än förra året enligt arrangörerna. Dagens Arena snabbguidar inför årets politikervecka i Visby som drar igång på söndag – och som vi kommer att bevaka.

Debatten inför årets Almedalsvecka har präglats av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, återigen kommer att delta under veckan, och denna gång med hyrd markplats och tillstånd att genomföra seminarier och debatter (EXPO 12/5).

Många har påtalat att NMR är en farlig och våldsbejakande organisation som genom sin närvaro är ett hot mot andra deltagare som kommer för att delta i Almedalen som en arena för demokratiska samtal. För vissa har det även lett till bojkott av evenemanget. Dit hör Feministiskt initiativ och Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca.

Senast nu i veckan kritiserade utrikesminister Margot Wallström (S) beslutet att NMR får delta i Almedalsveckan.

– Jag förstår inte varför Almedalen släpper in nazister och väljer att ge dem den plattformen, sade hon till SVT.

För några veckor sedan ändrade Region Gotland syn på NMR:s närvaro, efter att först ha godkänt den, och ber nu polisen att dra tillbaka deras tillstånd att hyra markplats. Men enligt DN står polisens jurister fast vid beslutet att låta NMR delta i politikerveckan.

Förutom diskussion kring NMR väckte det uppmärksamhet när statsminister Stefan Löfven (S) tidigt meddelade att han tänkte strunta i Almedalen i år, för att istället kuska land och rike runt och träffa »arbetslösa som söker jobb, pensionärer som har svårt att få vardagen att gå ihop och de som arbetar hårt när så många andra av oss har ledigt« (DN 9/2). Istället valde statsministern att tala på den nystartade Järvaveckan utanför Stockholm. Finansminister Magdalena Andersson ersätter Stefan Löfven som talare under Socialdemokraternas dag på Almedalen.

I år har Socialdemokraterna bjudit in stjärnekonomen och tidigare mottagaren av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne, Joseph Stiglitz. Han deltar bland annat i ett seminarium med Magdalena Andersson med temat inkluderande tillväxt.

Och Sverigedemokraterna  tar över den lokal vid Hamnplan i Visby som LO har hyrt i 13 år. SD satsar stort i Almedalen och hyr en större del av lokalen än vad LO brukade göra, bland annat nattklubben på övervåningen, säger Andreas Andersson, samordnare på restaurang Score.

LO menar å sin sida att det fanns oklarheter om kollektivavtal hos de nya restaurangägarna, samt att de var på jakt efter en något mindre lokal, vilket de uppger sig har funnit nu. Enligt LO passar den nya lokalen deras behov bättre, och har en exponeringsyta mot gatan utanför.

Almedalsveckan i siffror:

* 2017 års Almedalsvecka bjuder på över 4 000 evenemang.

* Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) är den minister som är bokad på flest evenemang av alla ministrar, 21 stycken

* Av partiledarna har Annie Lööf (C) flesta programpunkter på sin lista, 16 stycken.

* Mer än hälften av riksdagens 349 ledamöter ska vara på plats och delta i olika programpunkter.

 

Partiernas dagar och talare är som följer:

Söndag 2 juli: Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt

Måndag 3 juli: Liberalerna, Jan Björklund

Tisdag 4 juli: Centerpartiet, Annie Lööf

Onsdag 5 juli: Socialdemokraterna, Magdalena Andersson

Torsdag 6 juli: Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor

Fredag 7 juli: Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

Lördag 8 juli: Miljöpartiet, Gustav Fridolin

Söndag 9 juli: Moderaterna, Anna Kinberg Batra

 

Dagens Arena finns på plats i Visby måndag till torsdag nästa vecka, och partiernas tal kommer vi att rapportera om alla dagar!