Carolina Winter, foto: SVT

arbetstid Avdelning 23 på Södertälje sjukhus startades för två år sedan. De är nu en akutmottagning där personalen arbetar färre timmar med heltidslön.
– Mina medarbetare är piggare och gladare, säger Carolina Winter chefsjuksköterska.

Det är dryga två år sedan pilotprojektet startade på Södertälje sjukhus avdelning 23, en akutavdelning med 16-19 vårdplatser. Projektet innebär att undersköterskor och sjuksköterskor ska arbeta färre timmar i veckan och ha kvar samma heltidslön, samt en mer hälsosam schemaläggning.

Ett schema som innebär att det är mer tid för återhämtning och ledighet mellan de olika passen, dag, kväll och natt.

I en intervju med  SVT:s ABC-nytt  säger Carolina Winter att man lägger tre dagspass, ledighet, kvällspass och ledighet i schemat, och att man ska ha tid för återhämtning framförallt efter nattpass.

Och en mer sammanhållen ledighet som innefattar 3-4 dagar per 10 veckorsperiod.

Under de två åren har sjukfrånvaron och den har minskat med 20 procent, visar en utvärdering.

– Jag kan se på mina medarbetare att de har mer tid för återhämtning, och att de är orkar mer på jobbet, säger Carolina Winter.

Tidigare arbetade personalen två av fem helger, men efter det nya projektet satte igång blev det varannan helg.

– Såklart är det aldrig roligt att behöva arbeta fler helger, men eftersom man får mer ledigt i vardagen så går det bra. Detta har faktiskt inte tagits emot negativt, säger Carolina Winter.

På andra akutavdelningar arbetar de anställda fortfarande två av fem helger, men de vet inte vilka tider de ska arbeta och det blir mer osäkert, medan de som går på avdelning 23:s särskilda avtal har fasta tider och kan planera sin helg bättre.

Någon gång under året kommer avdelning 23 att gå med i ett annat arbetstidsavtal inom Stockholm läns landsting, det så kallade avtal 24/7. En arbetsmodell som fortfarande kommer att likna den de har nu.

– Vi hade gärna haft mer tid inom detta projekt innan vi går in i det nya avtalet. Men vi fortsätter med denna arbetsmodell tills vi träder in det andra avtalet, säger Carolina Winter.

Hon förklarar att det är vissa som är oroliga för att arbetstidsförkortningen ska försvinna med det nya avtalet.

– De kommer ha möjlighet att välja om de vill få ut mer ledig tid, pengar eller pensionspremie.