Larry Stewart, ombudsman på Fastigehetsanställdas förbund i Göteborg.

trygghetsvärdar Fastighetsanställdas förbund reagerar nu på att trygghetsvärdar i Göteborg avrapporterar händelser till polisen, vilket Dagens Arena berättade imorse. »Man bygger upp ett system där ingen känner sig trygg« säger Larry Stewart, ombudsman på Fastighets som ser en risk för värdarnas säkerhet.

– Vi har inte känt till att trygghetsvärdarna rapporterar in till bland annat polisen, och det är inte okej. Om kommunen årligen satsar 25 miljoner kronor på att trygghetsvärdar ska vara angivare till polisen bygger man upp ett system där ingen känner sig trygg, säger Larry Stewart, ombudsman på Fastighets i Göteborg.

Sedan artikeln publicerades imorse har förbundet varit i kontakt med både bostadsbolagen som anlitar trygghetsvärdar och med de lokala Fastighets-klubbarna. Larry Stewart säger att förbundet rekommenderat klubbarna att avbryta arbetet helt genom att lägga ett skyddsstopp, men det är upp till de lokala skyddsombuden i sista hand.

– I och med att artikeln publicerades är ju förtroendet raserat för trygghetsvärdarna. Vi har suttit och diskuterat om att lägga ett skyddsstopp, och vi har suttit med de tre bostadsbolagen som har föreslagit åtgärder som innebär fler trygghetsvärdar och larm, men det hjälper ju inte med ett larm om det är 6-7 ungdomar som rånar en ihop, säger Larry Stewart och hänvisar till en händelse som inträffade nyligen.

Larry Stewart utgår nu från att trygghetsvärdarna omedelbart slutar behöva rapportera vad de ser till polisen.

– Trygghetsvärdar ska inte rapportera till polisen, deras jobb handlar om att hjälpa någon bära matkassar eller säga till en 9-åring att inte klottra. Det är den funktionen de har och inget annat. säger Larry Stewart.

Tillsammans med Göran Wattenberg, som intervjuas i Dagens Arenas tidigare artikel, var han med om att lägga skyddsstopp för trygghetsvärdar i Biskopsgården 2008, under en liknande situation. Det handlade om trygghetsvärdar som väntades spana på kriminella och dokumentera brott de såg, vilket ledde till hot mot trygghetsvärdarna. En av dem tvingades fly till Stockholm, enligt Larry Stewart.

– Det som hände 2008 var att trygghetsvärdar efter en dags arbete kom in med 50 bilder på narkotikauppgörelser och det upptäckte ju de kriminella till slut, säger han.