Nyhet I Göteborg vill de kommunala bostadsbolagen öka tryggheten i särskilt utsatta områden. Kommunen satsar årligen mer än 25 miljoner kronor på så kallade trygghetsvärdar. Men få känner till att dessa skriver dagliga rapporter till polisen, något som tidigare lett till mordhot från kriminella och tvingat bostadsbolag att avbryta arbetet.  

Öppen droghandel, misshandlade väktare och stenkastning mot polisen. Bergsjön i i östra Göteborg har sedan flera år tillbaka haft problem med kriminella gäng och otrygghet. Hur ska samhället bäst agera för att öka tryggheten i särskilt utsatta områden?

I Bergsjön bor cirka 15 000 personer. Stadsdelen är sedan 2015 klassat som ett särskilt utsatt område. Bergsjön har länge haft problem med våld och kriminalitet. 2016 eldades socialtjänstens bilar upp och när räddningstjänsten kom till platsen möttes de av stenkastning. 2017 attackeras uniformerade poliser vid gripandet av en gängkriminell. Barn och ungdomar i åldern 7-15 år agerar ”spanare” åt kriminella gäng, civilpoliser jagas och ordningsvakter misshandlas. Polisbilar får däcken sönderskurna och väktare som larmar polis hotas.

Allt kulminerade i att ordningsvakter förbjöds att jobba på Rymdtorget av Arbetsmiljöverket, i oktober 2017. En vakt hade då blivit utsatt för en grov misshandel.

Många fick upp ögonen för våldet i Bergsjön när SVT i våras sände ett uppmärksammat reportage av journalisten Janne Josefsson. I reportaget intervjuades den vakt som fick skallskador efter att han blivit misshandlad av ett 20-tal ungdomar.

Polis, fältassistenter, väktare, socialtjänst, skolor, kyrkan, idrottsföreningar och andra har länge försökt att minska otryggheten i området. I början av 2018 installerades övervakningskameror på Rymdtorget, i centrala Bergsjön. Enligt polisen är kamerorna en av anledningarna till att den öppna drogförsäljningen idag, två år senare, har minskat på Rymdtorget.

I Göteborg har de kommunala bostadsbolagen anställt 24 trygghetsvärdar som bland annat arbetar i stadsdelarna Hjällbo, Hammarkullen, Biskopsgården och Bergsjön. Satsningen kostar mer än 25 miljoner kronor per år och den har ett brett politiskt stöd från både höger och vänster.  Trygghetsvärdarna ska bidra till en ökad närvaro av vuxna i området.

I Bergsjön lägger Familjebostäder 4,4 miljoner kronor per år på trygghetsvärdarna. Teamet som arbetar här består av en arbetsledare och sex värdar. Trygghetsvärdarna arbetar i lag om tre och tre. På eftermiddagar och kvällar patrullerar man de områden där kommunala Familjebostäder äger hyresfastigheter. Siriusgatan, Rymdtorget och Gärdsås Torg är några av de platser där trygghetsvärdarna dagligen rör sig.

Talar Kirkor är trygghetschef för Familjebostäder i Bergsjön:

– En trygghetsvärd förväntas skapa relationer med våra hyresgäster. Man förvänta arbeta med bolagets mål: helt, rent och snyggt. Kontrollera att entrédörrar är stängda, kontrollera att lampor fungerar under kvällstid, följa med hyresgäster från hållplatsen till hemmet, bära matkassar, tipsa om läxhjälp och idrottsaktiviteter. Trygghetsvärdarna ska vara en service för våra hyresgäster på kvällstid.

Trygghetsvärdarna skriver varje kväll en rapport om vad som hänt i Bergsjön. Rapporterna skickas till fastighetsbolag, socialtjänst och polisen. När Familjebostäder rekryterar sina trygghetsvärdar nämns ingenting i platsannonser och på jobbsajter om att man förväntas skriva rapporter som polisen tar del av. Detta får sökande till tjänsterna veta under först under anställningsintervjun, enligt trygghetschefen Talar Kirkor.

Att trygghetsvärdarna får en massa tips och detaljerad kunskap om de boende i området råder inget tvivel om. Deras rapporter ger en gedigen bild av olämpliga eller suspekta aktiviteter på olika adresser i Bergsjön under 2019.

Här följer några exempel på vad trygghetsvärdarna har rapporterat till polisen under det gångna året:

 

24 jan

Rymdtorget loftgång, höghus & torgetsg.

Vi har ronderat uppgång från garage till entréer, nummer 1-5, vid
två tillfällen under dagen. Vid andra ronderingen stötte vi på tre
ungdomar som stod nära uppgång på nummer 5 i garaget. Det
luktade av marijuana strax innan i uppgången.

 

26 jan

Rymdtorget loftgång, höghus & torgetsg.

Vi ronderade garage och kollade alla källargångar till Rymdtorget 1-5.
Det luktade marijuana i samtliga, 2,4 & 5. I 4ans källargång mötte
vi på två killar som vi hälsade på och samtalade med innan vi gick vidare.

 

21 maj

En hg upplyste oss om ett föremål som liknades vad som såg ut som
ett vapen. Vid närmare undersökning kunde vi bekräfta att ett det
var ett vapen. Men vi kunde inte avgöra om det var en äkta eller
inte, varpå vi tog kontakt med polisen som kom och hämtade vapnet.

 

16 juli

Siriusgatan mellan:

Varit i området vid kl 20:15. Pratat med föräldrar och lekt med några barn en
längre stund. Vi hälsade även på ungdomar som rökte marijuana på
gården och hälsat på föräldrar och barn på fotbollsplanen.

 

16 nov

Gärdsås Torg

17:00

Vi hade med oss iPad och uppmana människor att nominera människor till
Bergsjögalan. På torget stod ca 7 unga vuxna män som vi hälsade på samt
marknadsförde Bergsjögalan till dem med. Lugn stämning, regnigt och inte
mycket folk i rörelse. Vi kände lukt av marijuana. Var inne och hälsade på i
kiosk och pizzeria.

 

Satsningen på trygghetsvärdar i Bergsjön inleddes i april 2018, men redan tio år tidigare fick en liknande satsning avbrytas av säkerhetsskäl. I en annan del av Göteborg.

2008 tvingades Poseidon, ett annat kommunalt fastighetsbolag i Göteborg, att avbryta sin satsning på trygghetsvärdar i Biskopsgården. Hot och trakasserier från kriminella ledde till att projektet stoppades.

Trygghetsvärdarnas säkerhet i Biskopsgården kunde inte garanteras efter att närpolisen bett dem fotografera misstänkta kriminella, enligt tidningen Metro.

Jag skulle som skyddsombud idag inte acceptera att trygghetsvärdarna hjälper polisen på det här sättet. Det här är ett arbete som borde skötas av vaktbolag.

Göran Wattenberg, på den tiden regionalt skyddsombud för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg, var den som stoppade arbetet. Han sa då till SVT om en av de hotade trygghetsvärdarna:

”Jag var rädd att han skulle gå till jobbet och bli skadad eller dödad.”

Göran Wattenberg har nu gått i pension, men han blir förvånad när han får höra om att trygghetsvärdarna i Bergsjön skriver rapporter som dagligen skickas till polisen.

– På min tid var trygghetsvärdar någon som kollade till tvättstugor, sa ifrån om barnen bråkade på fotbollsplanen och såg till att det var rent och fräscht i bostadsområdet. Det var aldrig tänkt att trygghetsvärdar skulle agera kvarterspolis och hålla koll på gängkriminella, säger han och fortsätter:

– Att man som samhällsmedborgare tipsar polisen om man ser något suspekt är förstås jättebra, men att fastighetsbolag anställer trygghetsvärdar för att samla in information om de boende i området är jag väldigt skeptisk till. Det kommer alltid läcka ut förra eller senare att Polisen har tillgång till informationen, och då är trygghetsvärdarna väldigt utsatta. De kriminella i ett bostadsområde kommer garanterat att få reda på detta för eller senare. Sånt sprider sig alltid.

Göran Wattenberg minns fortfarande telefonsamtalen från trygghetsvärdarna i Biskopsgården för över tio år sedan. De var livrädda och även deras familjemedlemmar fick ta emot hot.

– Jag skulle som skyddsombud idag inte acceptera att trygghetsvärdarna hjälper polisen på det här sättet. Det här är ett arbete som borde skötas av vaktbolag. Jag skulle sätta stopp för trygghetsvärdarna av säkerhetsskäl, precis som jag gjorde för över tio år sedan i Biskopsgården.

Familjebostäder har sitt kontor i centrum av stadsdelen, vid Rymdtorget. När jag träffar trygghetschefen Talar Kirkor pågår rekryteringen av ytterligare en trygghetsvärd, i nuläget är bara fem av de sex tjänsterna tillsatta.

Enligt Talar Kirkor har trygghetsvärdarna i Bergsjön inte fått ta emot några hot från kriminella, sedan satsningen drog igång i april förra året. Trygghetsvärdarna är utrustade med överfallslarm som de aldrig har behövt använda. För att minsta eventuella risker för hot och trakasserier får trygghetsvärdarna inte bo i Bergsjön, något som man också upplyser om vid rekryteringen. Hon bedömer att säkerheten inte är något problem.

I juli i år följde jag med två av trygghetsvärdarna under ett av deras arbetspass.  Det var tydligt att de boende, såväl barn som vuxna, uppskattade att bostadsbolaget anställt vuxna som gick runt bland fastigheterna för att kolla till lekplatser, basketplaner och papperskorgar. Vid Rymdtorget hjälpte vi till med att bära matkassor och informera om en minnesstund för en ung man som drunknat dagen innan.

Enligt Talar Kirkor visar utvärderingar som Familjebostäder har gjort att Trygghetsvärdarna har bidragit till att tryggheten har ökat i Bergsjön. Hon berättar om en kundenkät där trygghetsbetyget för kvällar och nätter har ökat sedan 2017, från 63 procent till 75 procent.

Tolkar du det som att trygghetsvärdarna har haft effekt?

– Ja, absolut är det så.

Hur ser då polisen på trygghetsvärdarnas arbete och deras dagliga rapporter?

Marcus Ekvall är gruppchef för områdespolisen i nordöstra Göteborg. Områdespolisen arbetar med repressivt synligt polisarbete i de särskilt utsatta områdena. Ekvall har arbetat som polis i Bergsjön sedan 15 år tillbaka och få myndighetspersoner vet mer om otryggheten och kriminaliteten i stadsdelen. Han vill till skillnad från Talar Kirkor inte bedöma om trygghetsvärdarna i Bergsjön leder till en ökad trygghet för de boende. Marcus Ekvall vill avvakta utvecklingen innan han drar den slutsatsen.

– Varje vecka inhämtar vi en lägesbild kring klimatet i området och ihop med våra analytiker försöker vi se trender. Trygghetsvärdarna är en del av detta, ihop med andra aktörer som bidrar till en helhetsbild. Trygghetsvärdarnas rapporter varierar i kvalitet, eftersom de gör subjektiva bedömningar och reagerar olika på det som sker i Bergsjön.

Enligt Marcus Ekvall ger inte polisen några direkta uppdrag åt trygghetsvärdarna att till exempel hålla särskild koll på en viss trappuppgång.

– Trygghetsvärdarna är inga poliser. De ska inte göra några ingripanden eller någonting liknande. De är heller inte spioner åt polisen. För mig är de närvarande vuxna i utemiljöer där ungdomar ofta hänger på kvällarna. Trygghetsvärdarna möter ungdomar som inte är på fritidsgårdar och som inte är hemma. Värdarna ska vara ett gott exempel och en bra förebild. Det är bra att de boende har någonstans att höra av sig.

Ekvall syns ofta i medier och han intervjuades även av Janne Josefsson i det uppmärksammade reportaget från Bergsjön. Enligt honom bidrar rapporterna från trygghetsvärdarna till att polisen får en bättre överblick kring vad som händer i delar av Bergsjön. Ihop med information från andra poliser, skola, socialtjänst och väktare bidrar detta till en ökad kunskap om var och hur de kriminella i området agerar.

– Jag brukar ögna igenom rapporterna minst en gång i veckan, men vi har annan personal på stationen som läser rapporterna. Vi får en uppfattning om hur trygghetsvärdarna upplever läget. Man får läsa mellan raderna och sedan bedömer vi om det finns något som är avvikande. Det händer att vi tar kontakt och får ytterligare information.

Om trygghetsvärdarna rapporterar om marijuanadoft i vissa trappuppgångar är detta en tydlig signal om var polisen bör fokusera sitt arbete, enligt Marcus Ekvall.

Så om trygghetsvärdarna skriver att det luktar marijuana i en trappuppgång, vad gör polisen då?

– Då kommer vi att agera och kontrollera detta, svarar Marcus Ekvall.

Vad tycker då hyresgästerna om trygghetsvärdarna?

Jag har samtalat med och intervjuat några av de boende i Bergsjön. Många är skeptiska till journalister och ingen vill ställa upp på bild. Flera av dem är frustrerade över att massmedia enbart fokuserar på allt negativt, genom att rapportera om våld, skadegörelse och narkotikaförsäljning.

Frågan om kriminella gäng och otryggheten som följer i deras spår är känslig, säger flera av personerna. Det kan ju röra sig om grannar, skolkamrater, arbetskamrater, landsmän eller släktingar som på ett eller annat sätt har kopplingar till gängen.

– En golare har inga polare, säger en kvinna som just har hämtat sina barn på förskolan.

Alla som jag har mött i Bergsjön är till en början positivt inställda till att det finns trygghetsvärdar i området.  Fler vuxna bidrar till en tryggare utemiljö på kvällarna.

Det är först när jag berättar att trygghetsvärdarna dagligen informerar polisen om felparkerade bilar, uppställda ytterdörrar och var det luktar marijuana som flera av de boende blir tveksamt inställda och vill avsluta samtalen kring trygghetsvärdarna.

På ett café i Bergsjön hamnar jag i en diskussion med en kille som vill kalla sig ”Ahmed”. Han är en ung kille i 20-års åldern och efter ett tag förstår jag att han och hans kompisar är väl medvetna om att trygghetsvärdarna inte enbart ser till att papperskorgar töms och tvättmaskiner fungerar.

Ahmed berättar att hans vänner ibland hanterar marijuana och att de då ser till att uppehålla sig på platser i Bergsjön som saknar både övervakningskameror och trygghetsvärdar.

–Vi litar inte på någon som inte bor här, säger han och ler.

 

Text: Terje Carlsson