Bild: Tattooed JJ / Flickr

20 byggnadsarbetare har dött i förberedelserna inför fotbolls-EM. Dessa dödsfall är inte acceptabla. Vi håller regeringarna, de anlitade företagen och Uefa som ansvariga för förlusten av dessa liv, skriver Byggnads och det globala byggfacket BWI.

I Polen och Ukraina pågår just nu EM i fotboll. Under en månads tid kommer fotbollsfansen att få ta del av fotbollsfesten och dess stjärnor. Mästerskapen kommer präglas av vördnaden från miljontals fans, men också av de omfattande vinster som detta superevent ger.

Byggnadsarbetarna kommer vara bland de supportrar som hejar på sina landslag. Men den fackliga rörelsen, i synnerhet Building and Woodworkers International, BWI, skulle vilja påminna allmänheten om att det är arbetarnas bidrag som lagt grunden för detta mästerskap.

För de polska och ukrainska byggnadsarbetarna har förberedelserna inför mästerskapet inte varit ett rent och schysst spel.

Tjugo byggnadsarbetare har dött i på byggarbetsplatserna under förberedelserna inför detta fotbolls-EM. En arbetares död är mer än tillräckligt och 20 dödsfall är oacceptabelt. BWI håller regeringarna, de anlitade företagen och Uefa som ansvariga för förlusten av dessa liv. Säkerhetsåtgärder och arbetsmarknadens regelverk borde ha satt stopp för detta.

I de sammanfattande konferenserna av kampanjen ”Decent Work Before and After EURO 2012” avslöjades att 14 dödsfall kunde kopplas till förberedelserna av fotbolls-EM i Ukraina. Enbart uppförandet av Kiev Stadium, där finalmatchen ska utspelas, krävde åtta liv. Samtidigt rapporterades 1 500 kränkningar av arbetares rättigheter.

Många av brotten mot arbetarnas rättigheter har skyllts på den bristfälliga samordningen mellan underleverantörer. Arbetare har slitit för låga löner och många har också drabbats av försenade utbetalningar – en väntan som kan ha varat mellan två och sex månader. Det är också signifikant att enbart en av 14 arbetsplatser hade en aktiv fackförening på plats.

I Polen har byggprocessen också varit en besvikelse. I ett land där 30 procent av de arbetsrelaterade olyckorna inträffar inom byggsektorn och där två arbetare dör varje vecka, har sex byggnadsarbetare fått offra sina liv i samband med uppförandet av EM-arenor på grund av frånvaron av rimliga arbetsvillkor.

BWI:s samarbetsorganisationer, fackförbunden Budowlani och Solidaritet, har kritiserat konceptet där det företag som har lagt lägst anbud vinner. De har i stället förespråkat ett system som premierar rimliga villkor och säkra arbetsplatser för byggarbetarna. De har också föreslagit att rättvisa löner borde vara ett kriterium i upphandlingsprocessen.

Uefa borde ställa krav på att värdlandet tar ansvar för att garantera en bra arbetsmiljö för arbetarna på byggarbetsplatserna inför ett mästerskap. Men Uefa säger att man de bara ansvarar för själva sportarrangemanget.

Kiev Post publicerade den 31 maj en undersökande artikel med titeln ”Blues över byggarbetarnas fotbolls-EM 2012”. I artikeln visade Uefa sin oacceptabla och känslolösa attityd genom att säga att de inte är ”ansvariga för förhållandena på byggarbetsplatserna”. Uefa:s operativa chef, Martin Kallen, säger: ”Det viktigaste är att arenorna färdigställs i tid. Vi har ingen bild av hur saker har utförts i praktiken.”

Inför öppningsceremonin var Uefapresidenten Michel Platinis budskap ”Låt oss drömma”.

Det är samma rop som kan höras från de tusentals byggarbetare som har byggt de många olika fotbollsarenorna. De drömmer att deras kollegor fortfarande är vid liv. Att de kan ta del av den eufori som kommer att uppfylla de majestätiska fotbollsarenor de har varit med om att bygga.

De drömmer att det inte kommer att ske några fler dödsolyckor i framtida arenabyggen. De drömmer att rättvisa arbetsvillkor ska utgöra grunden för framtida mästerskapsförberedelser. De drömmer om att Uefa till slut ska erkänna att de som bygger arenorna också utgör en del av laget.

Men som situationen är nu, är fotbolls-EM 2012 och de tjugo dödsfallen en mardröm. Inte den dröm och fantastiska fotbollsfest som Uefa målar upp för världen.

Ambet E. Yuson, ordförande Building and Woodworkers International, BWI.
Dennis Henningsson, internationell sekreterare Byggnads.

Fotnot: Artikeln är ursprungligen skriven på engelska och publicerad på BWI:s hemsida. Översättningen är gjord av Dagens Arena.