European Parliament

Den Europeiska Unionen tilldelas Nobels fredspris 2012.

På fredagen tillkännagav den norska Nobelkommittén att årets fredspris tilldelas EU.

Under många år har EU varit en av favoriterna och EU har nominerats och diskuterats i sammanhanget ett antal gånger tidigare.
– Jag gratulerar varmt hela Europa och vår fred till Nobels fredspris. Mycket värdigt och mycket betydelsefullt, skriver utrikesminister Carl Bildt (M) på twitter.

Även integrationsminister Erik Ullenhag (FP) tog emot beskedet med glädje.
– Ett helt riktigt beslut att ge Nobels fredspris till EU. Det var inte en dag för tidigt – EU är världens största fredsprojekt, skriver han på twitter.

På Svenska freds- och skiljedomsföreningen är man dock inte lika glad åt valet.
– Nej, det är ett mycket tveksamt beslut, säger generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill till Dagens Arena.

Han pekar på att Alfred Nobels tanke med priset var att belöna nedrustning och mindre militär, något som EU inte alls ägnar sig åt eller verkar framgångsrikt för. Burnett-Cargill säger att det kol- och stålunionen på 1960-talet varit en värdigare pristagare, medan den politiska och ekonomiska union vi har i dag kanske inte alls är en framgångsrik kraft för fred.

Hade Svenska Freds fått bestämma hade man gärna sett andra pristagare.
– Jag har hoppats på ickevåldsprofessorn och fredsforskaren Gene Sharp, eller på de högaktuella facebookrörelserna Iran loves Israel och Israel loves Iran som fått hundratusentals ”likes”. Där verkar vanliga israeler och iranier för fred mellan länderna och utgör en motvikt till Ahmadinejad och Netanyahu säger. Upptrappning i den regionen är en av de farligaste konflikter vi har i dag.

Enligt TV4 Nyheterna var det bland annat socialdemokraterna Jens Orback och Urban Ahlin som nominerade EU till fredspriset.

Förra året fick Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman från Liberia och Jemen priset för den ickevåldskamp de bedrivit för kvinnors säkerhet och rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete.

En av de mer kritiserade fredspristagarna de senaste åren är Barack Obama, som fick priset mycket baserat på förväntningar snarare än reda resultat, när han tilldelades fredspriset för att “skapa ett nytt klimat” i den internationella politiken.